Nyt kaivataan nuorten ääntä! Vielä ehtii ehdokkaaksi Kaarinan nuorisovaltuustoon

0
Kaarina-lehti jututti viittä Kaarinan nykyisen nuorisovaltuuston jäsentä. 15-vuotias Laura Nurmi käy Kotimäen koulua, 18-vuotias Otto Tammi Puolalanmäen lukiota, 17-vuotias Eino Koskinen ja 16-vuotias Onni Laitinen Kaarinan lukiota sekä 17-vuotias Katrina Puranen Kerttulin lukiota. He aikovat Einoa lukuun ottamatta asettua taas ehdokkaiksi nuvaan, ja Einokin harkitsee asiaa vakavasti.

Eduskuntavaalit täyttävät tällä hetkellä suomalaista uutisvirtaa, mutta Kaarinassa on tuloillaan myös toiset vaalit: nuorisovaltuuston eli nuvan vaalit.

Kaarinan nuorisovaltuustoon etsitään parhaillaan ehdokkaita, joiden väliltä nuoret käyvät huhtikuussa äänestämässä. Näin on ainakin suunnitelmana – viime vuonna oli ehdokkaita vain yksi enemmän kuin paikkoja, joten silloin päädyttiin sopuvaaliin ja kaikki ehdokkaat saivat paikan.

Nuva edustaa Kaarinan päätöksentekoelimissä teini-ikäisten ääntä. Toisin sanoen jos on halua vaikuttaa siihen, että nuorilla on Kaarinassa hyvä olla, kannattaa asettua ehdolle. Nuorisovaltuuston sana painaa esimerkiksi, kun Kaarina tekee linjauksia koulukiusaamisesta.

Ehdokkaaksi voi asettua 5.3. asti. Ehdokas voi nuorimmillaan olla seitsemäsluokkalainen ja vanhimmillaan 19-vuotias.

Kasvavatko nuvassa Kaarinan tulevat kuntapoliitikot?

Kaarina-lehti nykäisi hihasta Eino Koskista, Onni Laitista, Laura Nurmea, Katrina Purasta sekä Otto Tammea, jotka toimivat Kaarinan nykyisessä nuorisovaltuustossa.

Mikä heille on ollut nuvassa parasta?

– Saa ajaa itselle ja nuorille tärkeitä asioita, kuvaa Onni.

– Enkä ainakaan minä ollut aiemmin käsittänyt, mitä esimerkiksi lautakunnat oikein tekevät, nauraa Katrina.

Toisin sanoen parasta on ollut sen oppiminen, miten kunta toimii ja miten pystyy konkreettisesti vaikuttamaan omien kotikulmien asioihin.

– Ja samalla on tutustunut kiinnostaviin ihmisiin, Eino lisää.

Otto iloitsee siitä, miten paljon nykyinen nuva on saanut aikaiseksi. Kaarinan nuvan saavutuksia on esimerkiksi mopotalli ja koulukiusaamisen vastaiset kouluvierailut. Tänä keväänä nuva on järjestämässä konserttia sekä eduskuntavaalien vaalipaneelia.

– Meidät on otettu todella hyvin vastaan Kaarinan päätöksentekoelimissä, ja meitä on arvostettu, miettii Otto.

Onni vinkkaa, että nuvan toiminta ei vie paljoa aikaa, jos harrastusten vuoksi kalenterissa on tiukkaa. Eino muistuttaa, että vaikka heti ei pääsisikään läpi nuvaan, ehdokkaana oleminen kerryttää arvokasta kokemusta.

Aikovatkohan nämä nuoret lähteä myöhemmin politiikkaan, esimerkiksi kuntapäättäjiksi?

Luultavasti, he vastaavat. Lauralla on toiveissa lähteä myös opiskelemaan politiikan tutkimusta. Nuvan toiminta on kuitenkin poliittisesti sitoutumatonta.

Nuorisovaltuusto

  • Nuorisovaltuusto eli nuva on nuorista koostuva vaikuttamistoimielin, joka ottaa kantaa lapsia ja nuoria koskeviin asioihin kotikunnassaan, osallistuu lautakuntien työskentelyyn sekä tekee aloitteita ja esityksiä lasten ja nuorten asioiden edistämiseksi.
  • Kaarinan nuorisovaltuustossa on 15 jäsentä, ja se kokoustaa noin kerran kuussa.
  • Vaaleissa valitaan kaksi edustajaa jokaisesta kaarinalaisesta yhtenäiskoulusta sekä lukiosta. Lisäksi valitaan yhteensä viisi edustajaa Kaarinan ulkopuolella koulua käyvistä.
  • Nuorisovaltuustovaalit pidetään sähköisesti 3.–6.4. Nuoret saavat linkin äänestykseen sähköpostilla.
  • Uusi nuorisovaltuusto tarttuu toimeensa kesäkuussa.
  • Ehdokkaaksi pääsee lähettämällä sähköpostilla (osoitteeseen nuorisovaltuusto@kaarina.fi) seuraavat tiedot: oma nimi, koulun nimi, syntymäaika ja puhelinnumero. Ehdokkaan kotikunnan tulee olla Kaarina.