Osta auto nettikuvan perusteella: Etäkauppa antaa kokeiluaikaa

0
Toni Järveläinen suosittelee dieselmoottoria paljon ajavalle.

Piispanristillä toimiva Viimeinen Hinta -autokauppa panostaa nettikauppaan. Liikeideaan kuuluu kulujen pitäminen kurissa: toimitilat ovat pikemminkin tarkoituksenmukaiset kuin perinteinen lasipalatsi. Yritys panostaa siihen, että asiakas maksaa vaan autostaan, kertoo Toni Järveläinen.

– Myymistämme autoista yli 95% on etäkauppaa. Olimme ensimmäisiä, jotka mainostivat etäkauppaa, ja ensimmäisiä, jotka mainostivat palautusoikeutta.

Ajatus auton ostamisesta etäkauppana voi olla vieras ja pelottava. Toisaalta liikkeestä ostettaessa asiakas on tarkastusvelvollinen, ja auto myydään ja ostetaan siinä kunnossa kuin se on. Etäkaupassa tilanne muuttuu.

Asiakkaalla on kaksi viikkoa aikaa tutustua autoon. Palauttamisesta tosin koituu kyllä kuluja.

Liiketoimintamalliin kuuluu välttää palautuksia ja toisaalla Suomessa tehtäviä kalliita korjauksia, joten auton hyväkuntoisuus on kaupan molemmille osapuolille tärkeää, avaa Järveläinen. Auton hakeminen takaisin Itä-Suomesta ei ole liikkeelle toivottava vaihtoehto.

Nyt maksetaan sähkölaskuja, ei autoa


Viimeinen Hinta on pyrkinyt tuomaan markkinoille autoja, joita muilla ei ole, mutta tällä hetkellä ala on murroksessa. Uusien rekisteröityjen puolella 60% on sähkö- tai hybridiautoja.

Suurin muutos juuri nyt on kuitenkin se että kaupankäynti on hiljentynyt.

– Ihmiset keskittyvät maksamaan sähkölaskujaan, ja tämä näkyy kaikilla aloilla. Lisäksi korot ovat nousseet. Ennakoimme markkinoiden muuttumista, ja tuomme nyt selkeästi edullisempaa autoa, kertoo Toni Järveläinen.

Millaiset siten ovat ensikertalaisen etäostajan pelot?

– He pelkäävät myyjän luotettavuutta, ja pelkäävät, että auton historiassa jotain epävarmaa. Asiakas on tekemässä isoa investointia nettikuvien perusteella. Mahdollisuus on, että valinta menee mönkään.

Nettikaupan lainalaisuudet


Autokauppa on usein ihmisen isoimpia kauppoja, kiinteistökauppojen jälkeen. Toni Järveläinen käyttää kaupankäynnistä sanaa neuvottelu. Kun liike ostaa asiakkaan auton ja asiakas liikkeeltä uuden auton, ollaan tilanteessa, jossa molemmilla on periaatteessa vaan hävittävää.

Ongelmallista nettikaupassa on, että myyjäkin ottaa vaihtoauton sokkona. Kuluttaja myy liikkeelle omansa, joten riski huonoon toimii molempiin suuntiin. Siksi rehellisyys on avainasemassa.

– Muistetaan että autot ovat käytettyjä, ja kerrotaan kaikki, puolin ja toisin.

Nykyään ihmiset ovat tietoisia auton kokoluokasta, jota hakevat. Lähtökohtaisesti tilanne on se, että mitä isompi auto on, sitä kalliimpi se on. Kun neuvotteluissa pyritään tyytyväiseen asiakkaaseen, kertoo Järveläinen Viimeisen Hinnan ohjaavan asiakkaan siihen, että hukkasenttejä olisi syytä välttää, sillä ne ovat hyvin kalliita. Pyrkimyksenä on löytää järkiratkaisu.

Ympäristöseikkoja huomioidessa Järveläinen rohkeasti suosittelee dieselmoottoria paljon ajavalle.

– Moottori on paljon kestävämpi, huoltoväli harvempi, eikä se menetä arvoaan samalla tavalla kuin bensakone. Näitä faktoja pyritään nostamaan esille neuvotteluissa. Diesel vaihtoehtona on ympäristöystävällisin, etenkin kun kokonaisuutta miettii. Mun henkilökohtainen viesti on, että kun ajat paljon, niin ajakaa dieselillä.