Pääkirjoitus: Kuka hoitaa seuraavan katastrofin?

0

Samat virallisennäköiset päät mainostamassa itseään ja riitelemässä kapulakielellä kaiken maailman kantokyvyistä ja suhdanneluvuista, joista kukaan ei tajua, miten ne liittyvät oikeaan arkeen. Tällainen on ollut monen kaduntallaajan käsitys valtakunnan politiikasta.

Ei ole enää. Päättymässä olevan eduskunnan kausi on kuin suoraan Hollywood-elokuvista. Ensin taisteltiin vaarallista, ympäri maapallon levinnyttä virusta vastaan. Kohta kamppailtiin sen kanssa, että viruksen torjuntatoimenpiteet pistivät koko yhteiskunnan sekaisin. Yhtäkkiä sodan uhkapilvi kohosi mustana Suomen päälle, ja järkyttyneinä rynnättiin auttamaan Ukrainaa ja pyytämään Natosta apua pienelle Suomelle. Sähköstä ja polttoaineesta tuli pula, ilmastonmuutoksen uhka pimensi taivasta entisestään, kybervaarat kummittelevat. Odotan enää vain, milloin ufot laskeutuvat maan päälle ja komeetta iskee.

Tämän kevään vaaleihin on tullut selväksi, miten isoja asioita poliittisten päättäjien käsiin tulee ja miten merkittävä vaikutus heidän linjauksillaan on jokaisen arkeen. Selväksi on myös tullut, miten tärkeää on, että joku sellainen on eduskunnassa tekemässä linjaukset, johon itse luottaa. Kenen haluat ottavan vastaan seuraavan katastrofin? Miten tahdot, että jälkikaaos hoidetaan?

Eilen meni kiinni tämän kevään eduskuntavaalien takaraja sille, mihin mennessä ehdokkaat on ilmoitettava. Eilen aukesi myös vaalikone Kaarina-lehden verkkosivuilla. Ehdokasluettelot ovat tulossa lehden sivuille myöhemmin. Kevään mittaan jututamme paikallisia ehdokkaita – kädessäsi olevassa lehdessä pääsee ensimmäinen ääneen (s. 6).

Etsimme vaaleista kiinnostavia poimintoja, ja keskustelua vaaleista kannattaa käydä Kaarina-lehden palstoilla. 25 000 lukijaa viikossa on seuraamassa sitä. Nyt on myös hyvä hetki esittää lehdelle toiveita, mitä perkaamme näistä vaaleista esiin. Mitä sellaista toivot meidän selvittävän, joka ratkaisee sinun äänesi?

Maria Kesti