Raadelmassa viiletettiin napakelkalla ja taputeltiin alpakoita

0
Sisarukset innostuivat napakelkkailusta. Eevi Välilä istuu napakelkan kyydissä Miska Välilän antaessa vauhtia.

Lauantaina Raadelman uimaranta täyttyi ihmisistä Rungon alueen omakotiyhdistyksen järjestäessä perinteisen talviriehansa. Vaikka yleensä tapahtuma on yhdistyksen jäsenille, tänä vuonna oli rieha avoin kaikille 50-vuotiaan yhdistyksen juhlavuoden kunniaksi. Paperiesitteitä jaettiin postilaatikkoihin yli 500 kappaletta.

Hyvässä pakkassäässä lapsiperheet pääsivät nauttimaan pilkkikilpailusta, poniratsastuksesta, alpakoista, napakelkasta sekä kahvittelusta laskiaispullien ja makkaran kera.

50 vuotta rakkautta kotiseutuun ja sen ihmisiin

Rungon, Raadelman ja Piikkiön alueella toimiva Rungon omakotiyhdistys on järjestänyt toimintaa jäsenilleen viidenkymmenen vuoden ajan. Yhdistyksen puheenjohtaja Markku Pohjola ja hallituksen jäsen Oivi Koristo kertovat, että yhdistyksen kautta on tullut monia hyviä ystäviä. Pohjolan mukaan toiminnassa merkityksellistä on nimenomaan yhteisöllisyys.

– Se, että tunnetaan naapureita, on elämisen kannalta niin mukava juttu. Voi morjestaa tuttuja, Pohjola huomauttaa

Pohjola ja Koristo kokevat olennaiseksi sen, että muuttovoittokunnassa uudet asukkaat pääsevät tutustumaan naapureihin, lähiseutuun ja alueen historiaan sekä osallistumaan alueen toimintaan. Pohjola tuumii, että kaikki eivät välttämättä tiedä kaipaavansa yhteisöllisyyttä, mutta uusia tuttavuuksia saadessa ymmärtää, kuinka hienoa se on.

Tapahtumista erityisesti mieleen on jäänyt muutamia kymmeniä vuosia sitten esitetty kotiseutunäytelmä. Koristo muistelee myös matkojen olleen aina kohokohtia; olipa määränpäänä Seinäjoki tai Itä-Suomi, jo pysäkillä matka riemastutti. Pohjola taas innostuu kertomaan viime syksynä tehdystä poikkeuksellisesta matkasta Hattulan Pyhän ristin kirkolle. Kirkossa oppaana ollut mies soitti valmistamiaan keskiaikaisia soittimia.

– On hienoa, että yhdistyksen jäsenille saadaan annettua elämyksiä, Pohjola toteaa

– Etenkin, kun usein kohteet ovat sellaisia, joihin ei omalla autolla tule lähdettyä, Koristo lisää.

Kuten monissa pienissä yhdistyksissä nykyään, myös Rungon omakotiyhdistyksessä huolettaa uusien jäsenien saaminen. Nykyaikana yhdistyksiin kuulumista ei koeta yhtä merkittäväksi kuin ennen, tai elämyksiä haetaan kauempaa.

Maaliskuussa yhdistys juhlii puoli vuosisataa jatkunutta yhdistystoimintaa juhlamenoin. Pohjola ja Koristo paljastavat, että jäsenille tarkoitettu 50-vuotisjuhla tarjoaa monipuolista ohjelmaa musiikista ja historiasta huumoriin.

Teksti ja kuvat Eeria Niskakoski

 

Artikkelia muutettu 2.3.2023 kello 10.59. Pilkkikilpailukuvasta poistettiin voittajan nimi.