Ritva Mutasen kolumni: Mitä voit bongata Kaarinassa liikkuessasi?

0

Patsaista jo kirjoitinkin aikaisemmin Kaarina-lehden kolumnissa, mutta muutakin mukavaa katseltavaa löytyy eri puolilta Kaarinaa.

Littoisten rautatieaseman läheisyydessä on V.I. Leninin vierailun muistoksi laitettu muistolaatta. Laatta kiinnitettiin asemarakennuksen seinään vuonna 1970 ja siirrettiin radan toiselle puolelle kiveen kiinnitettynä, kun asemarakennus siirtyi yksityisomistukseen. Pakomatkallaan Venäjältä vuonna 1907 Lenin poistui täällä junasta junan liikkuessa ja jatkoi siitä pakoaan Tukholmaan asti.

Kaarinan nimikkolinnusta tiklistä on Leena Koulu suunnitellut muraalin, joka koristaa kerrostalon päätyä Hovirinnan alueella. Teos on toteutettu Juuso Ranteen johdolla oppilastyönä talon seinään vuonna 2018.

Myös Kaarinan keskustassa Lautakunnankatu yhdessä sijaitsevan uuden kerrostalon seinää koristaa kaunis kukkaketo-muraali, jonka kasvillisuuden keskeltä voit bongata tiklin ja muutaman muun Kaarinassa viihtyvän linnun.

Big Blue ui Kaarinaan vuonna 2020. Iso Sininen on Hartwallin panimorakennuksen seinää koristava 25-metrinen luonnollisen kokoinen sinivalas. Pimeällä teoksen yllä on liikkuva, vedenalainen valaistus. Valaan ovat suunnitelleet kuvataiteilija Mauri Kosonen ja arkkitehti Heimo Paukkunen. Valaistuksen suunnittelusta vastasi Kososen lisäksi Turku Energian ulkovalaistussuunnittelija Antti Viertamo.

Kaarinassakin löytyy monesta paikasta harmaita sähkökaappeja, joita on tuunattu taidesähkökaapeiksi. Jokainen kaappi kertoo oman tarinansa, ja ne virkistävät kaupunkikuvaa ja maisemaa mitä persoonallisimmilla kuvilla ja värityksillä.

Vielä mieleeni tulee ainakin yksi jo unohdettu taideteos. Vesitornin katolla on sammuneena Lähteen Kajo, joka on Reima Nurmikon suunnittelema valotaideteos. Se paloi pitkään pimeällä, mutta nyt tekniikka on ajanut ohi ja Lähteen Kajo on sammunut. Olisiko syytä herättää se henkiin uudella tekniikalla ja led- valoilla, niin ei se kuluta sähköäkään paljoa?

Ritva Mutanen

Kaarinan Oppaat