Synkkä heinäkuu liikenteessä: 7 kuolemaa 10 päivässä

0
Arkistokuva.

Liikennekuolemia tapahtui Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella viime vuonna kaikkiaan 31, mikä on yksi vähemmän kuin vuonna 2021. Poikkeuksellista on, että heinäkuussa alueen liikenteessä kuoli peräti seitsemän ihmistä kymmenen päivän aikana.

– En muista omalta työuraltani vastaavaa liikennekuolemien sarjaa, toteaa poliisipäällikkö Risto Lammi Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Liikennerikoksia ja rattijuopumuksia kirjattiin Varsinais-Suomessa selvästi vähemmän kuin edellisvuonna. Liikenteessä tapahtuvat rikokset laskivat myös Kaarinassa.

Osittain tämä selittyy vähäisemmällä valvonnalla. Ukrainan sota aiheutti Lounais-Suomen poliisilaitoksella passihakemusruuhkan, ja osa liikennepoliiseista jouduttiin siirtämään väliaikaisesti avustamaan lupapalveluita. Loppuvuodesta liikennevalvontaa pystyttiin jälleen tehostamaan.

Huumausaineiden yleistyminen näkyy Lammin mukaan myös liikenteessä. Keskimäärin joka toinen rattijuopumusrikokseen syyllistynyt on huumeratti, eli kuljettaja on nauttinut huumeita.

– Liikennevalvonnasta on tullut kohtuullisen tehokasta huumevalvontaa, hän kuvailee.

Kaarinassa kotihälytyksiä


Hälytystehtävien määrä on laskenut Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella kolmena peräkkäisenä vuonna. Korona-aikana laskua selitti ylikomisario Stephan Sundqvistin mukaan se, että ihmiset liikkuivat vähemmän. Viime vuonna palattiin normaaliin elämään, mutta hälytystehtävien määrässä ei palattu koronaa edeltävälle tasolle.

– Emme tarkalleen tiedä, mistä se johtuu, mutta olemme tästä kehityksestä erittäin tyytyväisiä. Osasyynä on varmasti liikenneturvallisuuden parantuminen, Sundqvist taustoittaa.

Hälytystehtävien osalta Kaarina muistuttaa Sundqvistin mukaan Turkua. Kaarinassa asuu paljon nuoria aikuisia, mikä näkyy kotihälytysten määrässä. Esimerkiksi naapurit ilmoittavat metelistä.

– Kaarina on tästä näkökulmasta melko tyypillinen muuttovoittoinen kunta. Alueelle on muuttanut paljon nuorta väkeä, mikä aiheuttaa poliisille tehtäviä, koska yleisesti ottaen nuoret juhlivat enemmän ja tulee ylilyöntejä, mutta ei Kaarina ole mitenkään erityisen ongelmallinen, Sundqvist kuvailee.