Taas yksi talo nurin: Piikkiön yhtenäiskoulun asuntolaa esitetään purettavaksi

0
Piikkiön yhtenäiskoulun asuntola rakennettiin alun perin opettajia varten. Kuva on asuntolan asbesti- ja haitta-ainekaroituksen tehneen Raksystemsin raportista.

Jälleen yksi rakennus on katoamassa Kaarinan katukuvasta sisäilmaongelmien vuoksi. Kaarinan tekninen lautakunta päättää tiistaina, puretaanko Piikkiön yhtenäiskoulun asuntola.

Punatiilinen asuntola rakennettiin opettajia varten 1950-luvun lopussa. Kaupungin kunnossapitoyksikkö pitää asuntolaa purkukuntoisena.

Rakennuksen viimeisin käyttäjä jätti rakennuksen vuonna 2018 huonoa sisäilmaa valitellen. Kuntotutkimuksessa havaittiin kosteusvaurioon viittaavaa sienilajistoa sekä laajaa peruskorjaustarvetta. Nyt rakennus on varastona.

Kaupungin tämän vuoden budjettiin on jo varattu 200 000 euroa purkamista varten. Ylläpitokustannuksia talolla on vuosittain ollut noin 20 000 euroa.

Sitowisen laatiman kuntoraportin mukaan asuntolassa on rakenteellisia ongelmia, minkä vuoksi kosteutta on noussut alapohjarakenteisiin eikä ulkoseinän eriste ole tuulettunut. Mikrobikasvustoa oli väli- ja yläpohjassa. Näytteissä havaittiin esimerkiksi sädesientä.

Sitowise arveli vuonna 2018 peruskorjausten kustannuksiksi 300 000–600 000 euroa. Tiivistyskorjauksella, jossa olisi pelkästään kapseloitu vaurioituneet rakenteet, olisi päästy 100 000–200 000 eurolla.

Asuntolan yhteispinta-ala on noin 800 neliötä, ja se sijaitsee koulun pohjoisrinteessä. Sitä on kunnostettu viimeksi 2000-luvun alussa.