Uusi bussireitti Piispanristiltä Skanssiin askeleen lähempänä – Yleisötilaisuus tulossa

0
Uusi bussireitti kulkisi Nuolikadulta Aimo Virtanen Oy:n ohi. Arkistokuva parin vuoden takaa.

Kaarinassa kaavoitetaan parhaillaan pientä mutta kiinnostavaa aluetta Piispanristillä. Nuolikadun ympäristöön havitellaan kaavassa uusia asuinkerrostaloja, ja samalla Nuolikadun kautta vedettäisiin uusi joukkoliikenneväylä Piispanristiltä Skanssiin.

Joukkoliikenneväylä on maakunnallisissa suunnitelmissa tarkoitettu ensisijaisesti raitiotielle. Kaavasuunnittelija Jani Laasasen mukaan myös bussien on tarkoitus kulkea samaa väylää, vedettiin raitiotie Kaarinaan saakka tai ei.

Laasanen arvelee, että samaa reittiä pitkin pystyy ajamaan myös henkilöautolla.

– Nuolikadusta ei kuitenkaan haluta autojen oikoreittiä Skanssiin, vaan muiden yhteyksien pitäisi näyttäytyä houkuttelevampina.

Kaavan liikenneselvityksissä on huomioitu se, että mahdollisesti Piispanristintie katkaistaan liikenteeltä ja Jousitielle vedetään uusi ajoyhteys Uudenmaantieltä. Laasanen toteaa, että tätä ei ainakaan lähitulevaisuudessa olla toteuttamassa. Nykyiset Piispanristin katuverkot riittävät Nuolikadun liikenteelle.

Tähän mennessä alueesta on laadittu kaksi vaihtoehtoista ideasuunnitelmaa. Raitiotien kannalta parhaassa suunnitelmassa Nuolikadun ympäristöön ilmaantuu kaksi kerrostalokorttelia. Toisessa suunnitelmassa, jossa raitiotien kaarteet jäisivät hankalan jyrkiksi, kortteleita on yksi.

Piispanristi on entistä teollisuusaluetta. Kaavoitettavalla alueella on ollut huonokuntoisia asuin- ja teollisuusrakennuksia, jotka on purettu. Lisäksi lähistöllä on toimivia teollisuuskiinteistöjä, joissa on melua ja raskasta liikennettä ympäri vuorokauden.

– Kontaktoimme nyt yrityksiä lähialueella ja käymme keskusteluja siitä, mitä tarpeita niillä on, jotta yritystoiminta pystyy edelleen jatkumaan, Laasanen toteaa.

Nuolikadun ympäristön asemakaavasta ja samalla uudesta joukkoliikenneväylästä on tulossa tänä keväänä yleisötilaisuus.

– Mahdollisesti laitamme Nuolikadun ideasuunnitelmat nähtäville mielipiteitä varten jo maaliskuussa eli ennen yleisötilaisuutta. Odottelemme parhaillaan Turun ratkaisuja.

Kaarina kaavoittaa Nuolikadun ympäristöä yhteistyössä Turun Etelä-Skanssin asemakaavoituksen kanssa. Turun puoleista kaavaa ei vielä ole laitettu vireille.

Hehtaarin kokoiselle kaava-alueelle aiotaan 4–6 kappaletta 5–8-kerroksisia asuinkerrostaloja. Suunnitelmissa on 250–300 uutta asukasta.

Kaavoitettava alue sijaitsee 110-tien pohjoispuolella, Nautikulman ja DAVA Foods Finlandin välissä. Tonttia vastapäätä on Painotalo Painola sekä Turun reunakivi- ja laatta-asennus. Maanomistuksia on kaavoitusaloitteen tehneellä YH Kodit Oy:llä ja Kaarinan kaupungilla.