”Vannottiin, että me tehdään jäätä Littoisiin vaikka väkisin!”

0
Kun kentät ovat luistelukunnossa, Littoisten kenttämestari Juha Nikkonen jää itse mielellään paikalle auttelemaan lapsia luistinten narujen kanssa. – Sydän sulaa, kun koululaiset pyytävät, että Atomi, voiks tulla auttaa.

Littoisten kenttämestari, Atomiksi kutsuttu Juha Nikkonen myhäilee tyytyväisenä Littoisten luistelukaukalon laidalla. Vaikka tämän talven säät ovat tehneet jäädyttämisen liki mahdottomaksi – joko lunta on tuprunnut taivaan täydeltä tai pakkaset ovat loistaneet poissaolollaan – Littoisissa on takana yli 50 luistelupäivää.

Samoihin lukuihin on päästy myös Kultanummessa ja Piikkiön kentillä, jotka ovat Nikkosen, Toni Sjöroosin, Kirsi Purolan ja Juho Kaukomon käsialaa. Vastaavasti Kaarinan keskusurheilupuistossa on ollut luistelupäiviä tuskin kymmenkuntaa.

Littoisissa ja Piikkiössä on pidetty jää niin paksuna, että se ei ole plussakausilla kadonnut kokonaan.

– Olemme ottaneet sydämen asiaksi, että jäätä on. Vannottiin Tonin kanssa, että hiihtolomalle me tehdään jäätä vaikka väkisin! Nikkonen kommentoi.

Nikkonen kertoo, että tarvittaessa he heräävät yökahden aikaan jäädyttämään kenttiä, jotta letkujen kanssa ei oltaisi paikalla aamulla, kun ensimmäiset kuntalaiset pyrkivät luistelemaan.

– Työpäivät ovat kahdeksan tunnin mittaisia, joten me pääsemme sitten aiemmin levolle. Tosin joskus joudutaan ylitöitä väkisinkin tekemään, Nikkonen selittää.

– Emmekä me näe vaivaa, vaan tätä tehdään hymyssä suin! Paitsi joskus olemme tulleet aamuyöllä tänne, mutta lumentulon vuoksi emme olekaan voineet tehdä mitään. Silloin kyllä viiksettää.

Juuri nyt luistellaan viimeisiä kertoja, sillä kevään aurinko pehmittää luistelukentät, vaikka niitä miten sinnikkäästi yöllä jäädytettäisiin.

Littoisista kotoisin oleva Nikkonen on huolehtinut Littoisten jäistä 1980-luvulta saakka. Paikallislehteä pyydettiin jälleen tänä talvena jututtamaan Atomia poikkeuksellisesta työstä. Kaarina-lehti teki hänestä laajemman henkilöhaastattelun vuonna 2015. Jutun voi lukea uudelleen täältä.