Ada Potinkaran kolumni: Polkuopinnot mahdollistavat tutkinnon, mutta eivät sido

0

Epävarmuus, pettymys ja huoli. Näillä tunteilla avasin Opintopolun sivut ja tuijotin kevään yhteishaun korkeakoulututkintojen listaa. Entä jos mikään näistä nimistä ei vaikuta omalta jutulta?

Olin tässä tilanteessa kaksi vuotta sitten, kun piti hakea jatko-opintoihin lukion jälkeen, eksyksissä ja epävarma tulevaisuudesta. Välivuoden jälkeen kesällä kuitenkin hain ja pääsin Turun ammattikorkeakouluun polkuopiskelijaksi, enkä olisi parempaa valintaa voinut tehdä.

Polkuopinnoilla tarkoitetaan maksullisia ensimmäisen lukuvuoden ammattikorkeakoulun opintoja, jotka mahdollistavat väylän tutkinto-opiskelijaksi. Nyt kun monille opiskelupaikkojen hakeminen alkaa olla ajankohtaista, ajattelin avata omia kokemuksiani avoimesta AMK:sta.

Parasta on se, että polkuopinnot eivät vie ensikertalaisuutta tai sido hakemaan opiskellun alan tutkinto-opiskelijaksi. (Ammattikorkeakoulujen ensikertalaiskiintiö tarkoittaa sitä, että tietty määrä opiskelupaikoista varataan ensi kertaa opiskelut aloittaville.)

Opiskelu ja aikataulut ovat samanlaiset kuin tutkinto-opiskelijoilla, joten koulussa ainoa ero näkyy vain ruuan kaksinkertaisessa hinnassa. Tutkinto-opiskelijaksi on myös aika helppo päästä, jos vain jaksaa hieman panostaa arvosanoihin.

Toisaalta opinnot maksavat. Moniin opiskelija-alennuksiin, opintotukeen tai opintolainaan ole oikeutta. Minulla oli onneksi välivuoden ansiosta riittävästi sijoittamatonta rahaa, muutama osa-aikainen työ ja vanhempien tuki. On kuitenkin selvää, että ilman usean tuhannen euron säästöjä tai pieniä tuloja polkuopintoja voisi tuskin suorittaa loppuun.

Rahasyistä en todennäköisesti olisi lähtenyt polkuopiskelijaksi suoraan lukiosta valmistuneena. Nykyisestä kokemuksesta on ollut kuitenkin paljon hyötyä. Matkalla olen tullut taitavammaksi rahanhallinnassa, ja harvemmin sitä joutuu enää tyytymään pakastepizzoihin. Lisäksi uskon nyt voivani jatkaa opintojani nostamatta opintolainaa, vaikka siihen tulisi ensi lukuvuonna mahdollisuus. Oman kokemukseni mukaan polkuopinnoista on enemmän hyötyä kuin haittaa, mutta tämä riippuu paljon omasta elämäntilanteesta.

Ada Potinkara