Arvostelu: Linnateatterissa kurkistetaan onnistuneesti äijäkulttuurin esiripun taakse

0
Tero ja Panu eli Miska Kaukonen ja Tom Petäjä yrittävät unelmoida paremmasta huomisesta Linnateatterissa. Näytelmän lukuisia naisia edustaa Emmi Kangas. Kuvan otti Peter Sebastian.

Poliittis-eroottis-uskonnollista pikkutuhmaa revyytä työstävä muurariparivaljakko. Tero (kaarinalaistaustainen Miska Kaukonen) ja Panu (kaarinalainen Tom Petäjä) ovat Linnateatterissa Petja Lähteen ohjaaman Urakkahommia -näytelmän päähenkilöitä.

Erilaisista elämäntilanteistaan huolimatta molemmilla hahmoilla on yhteneväisyyksiä: jatkuvien paineiden kanssa eläminen ja rakennettu kulissi kotona. Sympaattiset miehet ovat kuitenkin pohjimmiltaan hyväntahtoisia ja päätyvät tekemään epätoivoisia ratkaisuja vain turvatakseen perheensä tulevaisuuden sekä oman sosiaalisen luokkanousunsa.

Näytelmä on eräänlainen sovitelma brittikomediasta Housut pois! (1997). Keskiössä on työväenluokkaisten miesten unelma paremmasta huomisesta. Sekä idean alkulähteenä toimiva elokuva että Urakkahommia onnistuu teemojensa – miehisyyden ja sosiaalisen aseman – käsittelyssä.

Ryysyistä ei nousta epäuskottavasti rikkauksiin heittämällä “munat tiskiin”, kuten Teron keikkamyyjä kuvailee, vaan nousu nähdään kaukaisuudessa häämöttävänä haaveena. Todellisuudessa köyhän elämä on tässä ja nyt, selviytymistaistelua.

Yhteiskunnan ongelmat kepeästi esiin

Ainoa muovinen naishahmo ja -kuvaus lavalla on Teron uskollinen ystävä, pumpattava Barbara. Energisen Emmi Kankaan naiskavalkadin tulkinta on tarvittaessa kepeän koominen, paikoin koskettavan syväkin.

Kangas nähdään esimerkiksi Panun ja Teron vaimoina, Vanhoillis-Kristillisen opiston vastuuopettaja-Terttuna, TE-toimiston virkailijana ja sykähdyttävänä joukkona koe-esiintyjiä Teron revyyprojektissa. Kankaan naishahmot tuovat esiin Terosta ja Panusta uusia, monisyisiä puolia, joita puhumattomuuden äijäkulttuurissa ei olevinaan ole olemassakaan.

Näytelmän vahvuuksia ovat yhteiskunnallisten ongelmakohtien esiintuominen kepeällä tavalla, kaksimielisyyksiä ja hauskoja viittauksia populaarikulttuuriin unohtamatta. Uskonnolliset viittaukset ja seksuaalinen sisältö vastinparina on luettavissa kaksinaismoralismin kritiikkinä.

Näytelmä pyörii 6.5. asti.

Arvostelun laati Laura Rosten.