Avaruuspuisto Väisälä täyttyi torstaina legoroboteista ja lasten tiedeprojekteista

0
Pessi Sillanpää, Kasper Alatalo ja Sofia Finnholm tulivat kisaamaan Mynämäestä.

Legorakennuksen katolla on pitkä piikki, joka on rakentajiensa mukaan ukkosenjohdatin. Johdatin kuljettaa salaman tuottaman sähkövirran laitteeseen, joka muuttaa sen sopiviksi sähköannoksiksi. Sitä taas voidaan johtaa akkuihin, joita edustavat keltaiset legopalikat. Niitä on kasattu läpinäkyvään säiliöön.

Kyseessä on yksi FIRST LEGO League -aluekilpailuun osallistuvista tiedeprojekteista. Sitä ovat olleet rakentamassa Mynämäen Laurin koulun tiedekerhoon osallistuneet oppilaat.

Muissa kilpailuun osallistuneissa töissä on esimerkiksi saatu sähköä tuulimyllyn kautta tai porattu energiaa maapallon ytimestä. 

Teemana energia



FIRST LEGO League -aluekilpailu järjestettiin torstaina Tuorlassa, Avaruuspuisto Väisälässä. Kuten edellä esitellyistä tiedeprojekteista voi päätellä, oli kilpailun teemana tänä vuonna energian tuottaminen, siirtäminen ja varastoiminen. 

– Kilpailun teema on päätetty jo kauan sitten, mutta sattumalta se onkin nyt hyvin ajankohtainen, kilpailun järjestäneen Robotiikka ja tiedekasvatus -yhdistyksen sihteeri Tuomo Einiö kertoo.

FIRST LEGO League -toimintaa järjestetään yli sadassa maassa. Aluekilpailut on järjestetty Tuorlassa kolme kertaa aiemmin, mutta korona-aikana kilpailu pidettiin etänä. 

Tänä vuonna aluekilpailuissa oli mukana yksitoista joukkuetta, jotka koostuivat 9–16-vuotiaista lapsista ja nuorista, 2–10 hengen joukkueissa. Joukkueita oli Mynämäestä kolme, Porista kaksi, Ulvilasta kaksi, Raumalta kaksi, Nousiaisista yksi ja Turusta yksi. Kaarinalaisia joukkueita ei ollut.

Joukkueet olivat valmistaneet kilpailuun paitsi tiedeprojektit, myös itsetehdyt robotit, joiden välillä tapahtumassa kilpailtiin.

Voittajajoukkueet pääsevät mukaan SM-kilpailuihin, jotka järjestetään myöhemmin keväällä Vantaalla.