Eeria Niskakosken kolumni: Ehdokkaan valinta pistää nuoren pään pyörälle

0

Vaali- ja puolueohjelmia, eri tahojen vaalikoneita, vaikeita taloustiedon termejä, pitäisikö mahdolliselle ehdokkaalle laittaa vielä somessa viestiä? Tässä vaiheessa monet ikäiseni, huhtikuussa ensimmäistä kertaa äänestämään pääsevät, ovat jo todenneet ”Ei kiitos” ja jättävät äänestämisen sikseen.

Nuorten vähäistä äänestämistä tunnutaan taivastelevan vuosittain. Sille keksitään syitä, muttei laadita ratkaisuja. Miksei nuoria kannusteta äänestämään tarpeeksi?

Ehkä Suomessa on politiikan suhteen vaikeneva kulttuuri. Mitään aiheeseen liittyvää ei haluta nostaa esiin illallispöydässä, koska politiikan tiedetään kuohuttavan tunteita. Myös somessa keskustelu poliittisista asioista kärjistyy helposti loukkauksiin. Nuorilla, myös niillä, jotka eivät äänestysikää ole saavuttaneet, pitäisi olla enemmän mahdollisuuksia puhua politiikasta turvallisesti.

Olen myös huomannut, että ikäisteni puheessa esiintyy väite: ”Ei äänestämällä voi kuitenkaan vaikuttaa.” Tämä ei mielestäni pidä paikkaansa, vaikka politiikasta annetaankin toisinaan aika teatraalinen kuva. Vaikka nuoret nykyään luottaisivatkin enemmän aktivismiin tai kansalaisjärjestöjen toimintaan, on äänestäminen silti yksi tärkeimmistä vaikuttamisen keinoista. Olennaista mielestäni olisikin antaa nuorille myönteisimpiä mielikuvia äänestämisestä ja politiikasta.

Vanhempien ikäluokkien pitäisi patistella nuoria äänestämään ja tarjota apua ehdokkaan valintaan. Helppoja keinoja olisi esimerkiksi vaikeiden termien selittäminen nuorelle ja oman ehdokaskriteerien perusteleminen.

Jos nuorten halutaan demokratian tähden äänestävän enemmän, sitä pitäisi myös tukea enemmän. Loppujen lopuksi äänestääkseen ei tarvitse olla politiikkanörtti, mielipiteiden omaaminen riittää, ja niitä meillä nuorilla on.

Eeria Niskakoski

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän