Ehdokkaat luupissa: Anne-Mari Virolaisella on haussa jo viides kausi

0
Anne-Mari Virolainen viihtyy eduskuntatyössä mainiosti, mutta poliittinen suukopu turhauttaa. - Jauhetaan loputtomiin siitä, että mitä te teitte tai jätitte tekemättä omalla hallituskaudellanne. En osallistu siihen, vaan haluan olla ratkaisukeskeinen. Me ollaan niin pieni kansa, ettei venettä kannata turhan tähden keikuttaa, Virolainen tuumii.

– Luulin olevani bisnesihminen, mutta vuoden 2004 syksyllä minusta tulikin yllättäen Liedon kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

Näin sanoo viidettä kansanedustajakauttaan hakeva kaarinalainen Anne-Mari Virolainen (kok.). Hän kipusi vuonna 2004 ääniharavana Liedon kuntapolitiikkaan. Sieltä tie johti eduskuntaan jo kolmen vuoden kuluttua. Tätä nykyä Virolainen on Kaarinan kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Virolaisen poliittinen ura alkoi puhelusta. Hän oli soittanut kummisedälleen, vaikutusvaltaisena persoonana Liedossa tunnetulle Jaakko Kailialalle.

– Olin sisuuntunut vakavasti sairastuneen tyttäreni Iinan tilanteesta. En kestänyt, että niin monia sairastuneiden lasten vanhempia kohdeltiin huonosti.

Näissä vaaleissa Virolaisen erityishuolenaiheita ovat vanhuspalvelut ja nuorten mielenterveyspalvelut.

– Hoitajia ja avustavia käsiä tarvitaan lisää, ja psykiatripula on krooninen ongelma.

Ei kosketa innovaatioiden yritystukiin

Kokoomuksen tematiikan mukaisesti Virolainen on huolissaan taloudesta.

– Terve talous on ykkösasia.

Eli missä kohdin pitäisi säästää?

– Kyse ei ole pelkästään säästämisestä, vaan myös kasvun luomisesta. Pidän tärkeänä esimerkiksi sitä, että työuria kyetään pidentämään – alusta, keskeltä ja lopusta. Tarkoitan muun muassa työurien keskellä olevia naisia, jotka ovat kotihoidon tuen turvin kotona. Heidän työvalmiuksiensa ylläpitäminen on tärkeää.

Työvoimapulan torjumiseksi Virolainen lisäisi mahdollisuuksia osa-aikatyöhön esimerkiksi eläkkeellä.

Selvistä säästöistä puhuttaessa hän olisi valmis leikkaamaan yritystukia, mutta ei kategorisesti eikä sieltä, missä on innovaatioita ja potentiaalia. Lisäksi ansiosidonnaisen päivärahan kesto tulisi Virolaisen mielestä ottaa tarkasteluun.

Viimeaikaista hintojennousua hän kauhistelee.

– Työtä tekevien pieni- ja keskituloisten ostovoima on turvattava.

Positiivisina tulevaisuuden valopilkkuina hän näkee vetytalouden, tekoälyn ja kehittyvän akkuklusterin.

Anne-Mari Virolainen

  • Puolue: kokoomus
  • Syntynyt 1965 Turussa, asuu Kaarinassa Littoisissa
  • Perhe: mies ja kolme lasta
  • Herkkuruoka: sienirisotto
  • Motto: Hihat heilumaan!

    Teksti ja kuvat: Perttu Hemminki