Ehdokkaat luupissa: ”Jos yleissitovuus alkaa rakoilla, muuttuu työelämä villiksi länneksi”

0
32-vuotias Jarno Silvonen on syntyperäinen kaarinalainen, joka innostui politiikasta ammattiyhdistystoiminnan myötä.

Kaarinalainen vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Jarno Silvonen korjaisi Suomen taloutta muuttamalla verotusta. Hän nostaa tikun nokkaan pörssilistaamattomat yritykset, joiden maksamien osinkojen erityinen verokohtelu pitäisi muuttaa. Varakkaat yritykset voivat maksaa osinkoja hyvinkin huokeilla veroprosenteilla.

– Vaikka oikeisto herkästi väittääkin, että Suomessa verotetaan liikaa, on itse asiassa kokonaisveroaste vain laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Saisimme verotusta muuttamalla valtion kassaan satoja miljoonia euroja vuodessa lisää, Silvonen sanoo.

Turun Orionin varapääluottamusmiehenä ja SAK:n aluetoimikunnan puheenjohtajana toimiva Silvonen on isänsä jalanjäljissä toisen polven ammattiyhdistysaktiivi. Hän sanoo olevansa työntekijän asialla.

– Toistaiseksi työntekijän asema Suomessa on ihan hyvä, mutta kovasti sitä koitetaan heikentää. Jos yleissitovuus alkaa työehtosopimuksissa rakoilla, muuttuu koko työelämä villiksi länneksi, Silvonen pelkää.

Urheilusta yhteistyön kulttuuria

Silvonen peräänkuuluttaa yhteistyön kulttuuria. Hänen mukaansa politiikka on ollut viime vuosina tempoilevaa eikä yhteistä suuntaa ole löytynyt.

– Seuraan huolestuneena sitä keskustelua, mitä parhaillaan käydään. Eduskunnassa pitäisi muistaa, että siellä on itsensä lisäksi myös 199 muuta ihmistä päättämässä, eikä ilman yhteistyötä saada mitään pitkäjänteistä aikaiseksi. Kaipaisin politiikkaa, joka tähtäisi vaalikaudelta seuraavaan.

Silvonen on aiemmin valmentanut ammattimaisesti parajääkiekkoa Suomen huipulla Turun Palloseurassa ja maajoukkuetasolla.

– Olen koulutukseltani ammattivalmentaja, ja yhteistyön kulttuuria on päässyt hyvin harjoittelemaan urheilumaailmassa. Lopulta kyse on vain ihmisten ymmärtämisestä.

Jarno Silvonen

  • Puolue: Vasemmistoliitto
  • Ikä: 32
  • Työ: Lääketyöntekijä
  • Perhe: Koira, kääpiöpinseri
  • Vaalibudjetti: noin 6 000 euroa
  • Kärkiteemat: Työntekijöiden oikeudet ja ansiotaso
  • Motto: Pyri antamaan joka päivä kaikkesi