“Ennakkoluulot roskakoriin” – Nyt vietetään rasismin vastaista viikkoa

0

Punainen Risti haastaa parhaillaan vietettävällä Rasisminvastaisella viikolla kaikkia toimimaan rasismia vastaan. Ihonvärin, etnisen taustan tai uskonnon ei tulisi koskaan vaikuttaa siihen, miten ihminen kohdataan ja millaisia mahdollisuuksia hän saa yhteiskunnassa.

Kaarinan uusi maahanmuuttokoordinaattori Matilda Pärssinen vastasi Kaarina-lehden haastattelussa 1.3.2023 kysymykseen koordinaattorin työn kuormittavuudesta ajatuksia herättävästi: kuormitusta ei aiheuta työskentely maahanmuuttajien kanssa, vaan se, että maahanmuuttajiin kohdistuu voimakkaita ennakkoluuloja. Ne vaikeuttavat maahanmuuttajien elämää ja samalla maahanmuuttokoordinaattorin työtä.

Omat ennakkoluuloni maahanmuuttajia kohtaan ovat päätyneet roskakoriin, kun olen saanut tutustua heihin osallistuessani vapaaehtoisena suomen kielen opetukseen Hovirinnan opetuskodilla. Olen tutustunut useisiin kymmeniin eri kulttuureista tulleisiin maahanmuuttajiin, joiden arjesta, ajatuksista ja haaveista minulle on muodostunut kuva. Kuva on hyvin samanlainen sen kanssa, mikä minulla on suomalaisten elämästä. Ilon hetket ovat samoja, iloitaan lasten pärjäämisestä tai opiskelu- ja työpaikan löytymisestä.

Koskettavaa on, että vaikka monet maahanmuuttajat ovat kokeneet rankkoja asioita ja ovat kovilla yrittäessään sopeutua uuteen ympäristöön ja kieleen, heidän käytöksensä toisiaan, opettajaa ja vapaaehtoisia kohtaan on ystävällistä ja tunnelma opetuskodilla on aina positiivinen. Ristiriidat eri kulttuuritaustoista tulevien välillä eivät ole koskaan tulleet esille.

Ihmettelen, emmekö me kantakaarinalaiset pystyisi samaan – olemaan ystävällisiä kaikille täällä asuville. Maahanmuuttajat ovat ja tulevat olemaan keskuudessamme, ja uskon, että mitä paremmin heidät vastaanotamme ja mitä ystävällisempää kohtelua he saavat, sitä parempi on lopputulos kaikkien kannalta. Hyvin yhteiskuntaamme integroituneet maahanmuuttajat ovat tulevaisuutemme voimavara.

Paljon ei tarvita, ja vähäkin riittää. Tuntemani syyrialaistaustainen lääkäripariskunta muutti hiljan uuteen asuntoon. He kertoivat iloisina, että uusi naapuri oli tervehtinyt heitä ystävällisesti hymyillen. Ystävilleni tämä merkitsi paljon: he kokivat tulleensa oikeaan kotiin.

Heli Forssell

SPR Kaarinan osasto, varapuheenjohtaja