Heikentynyt kuulo lisää riskiä sairastua muistisairauteen – Kaarina-talossa puhutaan muistin ja kuulon yhteydestä

0
Jopa 70 prosentilla yli 75-vuotiaista on tutkimusten mukaan jonkin asteinen kuulovika. Arkistokuva.

Heikentynyt kuulo on yhteydessä muistiongelmiin. Tutkimusten mukaan jopa yhdeksällä prosentilla muistisairaista on taustalla kuulonalenema.

Kuulon ja muistin yhteydestä puhutaan Kaarina-talossa keskiviikkona 15.3. kello 17–19 järjestettävällä maksuttomalla luennolla. Tapahtumassa ovat mukana Kuuloliiton Kuule ja muista -hanke, Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi sekä Turun Kuuloyhdistys ry.

Huono kuulo hankaloittaa vuorovaikutustilanteita, mikä voi edesauttaa muistiongelmien syntyä. Tutkimusten mukaan 40 prosentilla 65-vuotiasta ja jopa 70 prosentilla yli 75-vuotiaista on jonkin asteinen kuulovika.

– Huonosti kuuleva joutuu pinnistelemään kuuloaan vuorovaikutustilanteissa, mikä usein johtaa siihen, että hän alkaa vetäytyä sosiaalisesti. Aivojen kannalta vuorovaikutustilanteet olisivat oleellisen tärkeitä, koska ne antavat aivojen tarvitsemia aistiärsykkeitä, muistiohjaaja Päivi Siltanen selittää.

Ei silmälaseja kummallisempi


Kuulokojeet ovat kehittyneet huimasti, ja niiden käyttöönotto pitäisi Siltasen mukaan olla yhtä luonnollista kuin silmälasien käyttöönotto.

– Monella nelikymppisellä on silmälasit, eikä sitä ihmetellä. Miksi ikäkuuloon liittyvää ongelmaa ei hoitaisi kuulokojeella? hän kysyy.

Kuulo kannattaa käydä Siltasen mukaan tarkistuttamassa, jos huomaa, että toisten puheesta on vaikea saada selvää, taustahälinä häiritsee kuulemista tai joutuu lisäilemään television ja radion äänenvoimakkuutta.

Jos kuulo todetaan huonoksi, julkisen terveydenhuollon kautta saa kuulolaitteen maksutta käyttöönsä. Sen käyttäminen vaatii aluksi totuttelua, mutta parantaa pitkässä juoksussa elämänlaatua.

– Aluksi voi tuntua oudolta, kun kuulee yhtäkkiä pienetkin äänet jääkaapin hurinaa myöten. Ne saattavat tuntua korvassa ylimääräiseltä taustamelulta. Onneksi kuulolaitteet ovat nykyisin niin kehittyneitä, että äänen voimakkuutta pystyy hienosäätämään myös korvakohtaisesti.