Kaarinan keskustassa vedetään jo ulkotreenejä

0
Iida Muraja kehuu Hovirinnan uusia kuntoportaita. – Askelmat ovat sopivat ja leveät, ja tasanteita on sopivasti. Ainoa, mitä voisi toivoa, on valaistus.

Ikkunasta näkyy ankeaa kevätsäätä: märkiä hankia, vanhoja jäitä ja tihkusadetta. Silti liikunnanohjaaja ja valmentaja Iida Muraja on maaliskuun alusta saakka vetänyt ulkotreenejä Kaarinan keskustassa. Mukaan voi tulla kuka tahansa, vaikka vain yhdelle kerralle.

– Moni haluaisi treenata tähänkin vuodenaikaan, mutta ulos ei tule lähdettyä yksin. Aika harva viitsii iltapimeällä ja kylmällä lähteä itsekseen juoksemaan esimerkiksi Hovirinnan uusia kuntoportaita, hän perustelee talvista ajankohtaa.

Yhdessä liikkuminen on hauskempaa, treeniporukka tsemppaa ja samalla saa ammattilaisen ohjausta.

– Ulkona liikkuminen on oikeastaan vain pukeutumiskysymys.

Miten nyt sitten kannattaa pukeutua, jos tahtoo hikiliikuntaa?

– Olen antanut ohjeeksi, että alussa kannattaa olla inan kylmä. Ei ole hyvä, että jo aloittaessa on lämmin tai että silloin tärisee kylmästä. Paras myös on, että päältä voi riisua lämpimiä kerroksia pois, kuten takin. Itselläni oli maaliskuussa eräällä kerralla pelkät trikoot ja seuraavalla kerralla, kun tuuli, useita kerroksia.

Muraja vetää ulkotreenejä varsin myöhään illalla, jolloin on pimeää. Ensimmäisellä kerralla Hovirinnan kuntoportailla pimeys tuli yllätyksenä, mutta nyt hänellä on oma irtovalo, jonka valossa näkee portaissakin.

Säävarausta ei ole.

– Minua ei sade haittaa, mutta silloin ei tietenkään kannata vetää treenejä, jos paikalle ei tule ketään. Liukkaus on suurempi ongelma. Ilmoittautuneiden kesken meillä on WhatsApp-ryhmä, jossa näistä tiedotetaan, Muraja kertoo.

– Tähän mennessä olemme kerran peruuttaneet treenit karmean sään vuoksi.

Ei tiedossa vastaavia muualtaIida Murajan jokaviikkoisiin ulkotreeneihin on toistaiseksi lähtenyt kourallisen verran väkeä.

– Tarkoitus on, että jatkan ulkotreenejä kesään saakka ja sen jälkeen myöhäiseen syksyyn. Kun aloitin ajoissa, parhaimmilla keleillä porukka on jo vakiintunut, hän miettii.

Hänen tiedossaan ei ole, että muualla Kaarinassa vedettäisiin vastaavia ulkotreenejä tähän vuodenaikaan.

24-vuotiaan Murajan moni tuntee kaarinalaisista alan yrityksistä liikuntaryhmien, kuten crossfitin ohjaajana. Alkuvuonna hän alkoi vetää treenejä päätoimisesti. Ulkotreenit Kaarinan keskustassa ovat maksullisia, ja hän järjestää niitä toiminimi-yrittäjänä.

Muraja kuvaa ulkotreenejä toiminnallisiksi. Toistaiseksi treenataan kehon omalla painolla, mutta kevään edetessä hän aikoo mukaan myös kahvakuulia.

Treenit pidetään keskiviikko-iltaisin Hovirinnan kuntoportailla tai Kaarinan keskusurheilupuistossa. Lisätietoja löytyy esimerkiksi Murajan Facebook-sivuilta.