Kissan hukuttaminen toi piikkiöläiselle pariskunnalle 40 päivää ehdollista vankeutta

0
Arkistokuva kissasta. Kuvan kissa ei liity oikeudessa käsillä olleeseen tapaukseen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tehnyt päätöksensä piikkiöläisen kissan tappamisesta. Kissan hukuttanut pariskunta tuomittiin 40 päivän ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta ja varkaudesta.

“Vastaajien menettely on hyvin moitittavaa ja kissalle on selvästi aiheutettu tarpeetonta kärsimystä”, oikeus totesi mutta ei kuitenkaan pitänyt tekoa törkeänä. Kissa oli tapettu kerralla, eikä teossa ilmennyt erityistä raakuutta tai julmuutta, kuten useita tappoyrityksiä.

Kirjallisena todisteena esitetyssä ruokaviraston tutkimustodistuksessa kuvailtiin, että hukkumisen aiheuttama kuolema tukehtumalla aiheuttaa sinällään kissalle voimakasta ahdistuksen ja paniikin tunnetta sekä tuskaa ja kärsimystä. Eläinlääkäri Hanna Salmela todisti oikeudelle, että kestää minuutteja, ennen kuin kissan tietoisuus häviää sen hukkuessa.

Kissan hukuttaneen pariskunnan on maksettava pieniä summia todistelukustannuksia sekä rikosuhrimaksu, yhteensä muutama sata euroa. He eivät joutuneet maksamaan kissan omistajien oikeudenkäyntikuluja.

Kissan omistajat olivat vaatineet pariskunnalta vahingonkorvausta ja kärsimyskorvausta parituhatta euroa, mutta oikeus päätyi toiseen ratkaisuun. Maatiaiskissalla ei juuri ole taloudellista arvoa, eikä vahingonkorvauslaki auta korvaamaan aineettomia vahinkoja. Myöskään kärsimykseen vetoaminen ei auttanut, sillä kissan omistajien omaa henkilökohtaista koskemattomuutta ei rikottu.

Tuomittua pariskuntaa ei määrätty eläintenpitokieltoon, koska kyseessä oli yksittäinen eläimeen kohdistunut rikos eikä pariskunnalla ole omistuksessaan eläimiä, joiden hyvinvointi olisi vaarassa.

Tuomittu pariskunta oli marraskuussa 2021 ottanut loukulla kiinni naapuriperheen kissan, vienyt sen Laitilaan ja hukuttanut sen loukkuineen ulkoilualueen lampeen. Syytetyt myönsivät teon, mutta eivät pitäneet kissan hukuttamista vakavana.

Syytetyn pariskunnan mukaan kissa oli käynyt jatkuvasti ulostamassa heidän pihalleen ja kasvimaalleen sekä makoilemassa heidän terassinsa ruokapöydällä. Kissasta oli riidelty ennenkin: osapuolet olivat olleet samasta kissasta sovittelussa kesällä 2021.

Käräjäoikeuden tuomiosta voi valittaa, eli se ei ole vielä lainvoimainen.