Mielipide: Mielenkiintoinen vaaliongelma

0

Minua kohtasi ennen kokematon ongelma odotellessani eduskuntavaaleja. Olen yli 40 vuotta äänestänyt samaa miestä, mutta kun hän ei nyt ole ehdokkaana, turvauduin vaalikoneeseen. Ja samalla rykäisyllä neljään koneeseen (HS, TS, Suomen Kuvalehti ja YLE). Tein jokaisen huolella harkiten. Tulos oli yllättävä. Jokainen vaalikone antoi saman vastauksen eli ensimmäiselle sijalle putkahti kaikissa tyttärieni ikäinen virkeän näköinen mimmi tuloksella 89–90 %. Tämä järkytti itseään aika lailla sovinistina pitävää varttunutta nuorta. Tuttu kelloseppä oli myös tehnyt vaalikoneen ja tuloksena sama nainen.

Olen tottunut arvostamaan tekniikkaa, mutta sitä, että vaalikoneet keskenään aika paljon eroavine kysymyksineen antavat saman tuloksen, en osaa ymmärtää. Paitsi siten, että kyseinen ehdokas taitaakin ajatella asioista samalla tavalla kuin minä ja kelloseppäni. Olenkin päätynyt siihen vielä joitakin vuosia sitten mahdottomana pitämääni vaihtoehtoon, että annan ääneni tällä kertaa naiselle. Ehkä seuraavalla kerrallakin.

Kun olen huolestuneena seurannut nuorten heikkoa osallistumista vaaleihin = haluttomuutta vaikuttaa juuri heidän oman elämänsä elinehtoihin, kehotan heitä rohkeasti katsomaan vaalikoneilla, löytyykö henkilöitä, jotka ajattelevat ehkä samalla tavalla heidän kanssaan. Eri puolueista ei niin ole väliä, jos nuori ei ole ollut kiinnostunut politiikasta, mutta vaalikoneella selviävät ehdokkaan näkemykset asioista auttavat valitsemaan. Äänestämisestä saattaa olla hyötyä itsellekin!

Martti Vastamäki

Aina eduskuntavaaleissa äänestänyt kansalainen