Mistä nuorten uupuminen johtuu? Ehdokkaat pääsivät vastaamaan Kaarinan lukion vaalipaneelissa

0
Kuvassa vastausvuorossa on vihreiden Selinä Nera, joka kirjoitti pari vuotta sitten ylioppilaaksi Kaarinan lukiosta. Nerä tunnetaan vammaisaktivistina.

Miten nuoret voivat osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen? Nuorisovaltuuston avulla, totesivat monet kansanedustajaehdokkaat Kaarinan lukion vaalipaneelissa.

Alice Girs perussuomalaisista nosti esille myös puolueiden nuorisojärjestöt ja Mia Uutela Liike Nytistä sosiaalisen median sekä paikallislehdet tavoiksi vaikuttaa.

Näin vastasivat ehdokkaat Kaarinan lukion vaalipaneelissa, johon osallistuivat edellä mainittujen ehdokkaiden lisäksi Miku Kuuskorpi SDP:stä, Siiri Turunen kokoomuksesta, Anniina Lehmus keskustasta, Selinä Nera vihreistä, Sara Koiranen vasemmistoliitosta, Veera Granroth RKP:sta ja Jaana Shelby kristillisdemokraateista.

Heistä Kaarinan lukiossa ovat opiskelleet Lehmus, Girs ja Nera. Kaarinalaisia ovat Lehmus ja Shelby.

Lukion paineet ja huoli kriiseistä stressaavatPanelisteilta kysyttiin, mistä nuorten uupuminen ja stressin lisääntyminen heidän mielestään johtuu sekä miten he lähtisivät ratkaisemaan asiaa.

Useat panelistit huomauttivat lukion olevan suorituskeskeinen ja lisäävän merkittävästi nuorten paineita. Myös huoli tulevaisuudesta ja nykyajan kriiseistä aiheuttavat nuorten uupumista ja stressiä. Suurin osa panelisteista kannatti terapiatakuutta ja maksutonta psykoterapiakoulutusta. Kuuskorpi ja Turunen nostivat esille myös valtion velkataakan suurena huolena. Panelisteista Uutela esitti myös huonot tunnetaidot osasyyksi mielenterveysongelmien lisääntymisessä.

Kokoomuksen Turunen oli ainoa, kenen mielestä oppivelvollisuutta ei olisi pitänyt pidentää 18 vuoteen vaan rahat olisi pitänyt kohdentaa esimerkiksi kaksivuotiseen esiopetukseen. Muut panelistit pitivät uudistusta hyvänä ja nostivat sen suurimpana hyötynä toisen asteen maksuttomuuden.

Vasemmistoliiton Koirasen mielestä maksuton koulutus tulisi kirjata perustuslakiin. Liike Nytin Uutela ja kristillisdemokraattien Shelby haluaisivat lisätä opiskelijoiden valinnanvapautta kurssien ja lukujärjestyksen suhteen. Heitä komppasivat Turunen ja RKP:n Granroth. Monet tarttuivat myös Kuuskorven ja Lehmuksen esille nostamaan epäkohtaan eli opiskelijavalintauudistukseen, jossa painotetaan ylioppilaskirjoituksia pääsykokeen sijaan. Pakkoruotsin muuttamisesta vapaaehtoiseksi ehdotti perussuomalaisten Girs.

Kaikki tahtoivat torjua ilmastonmuutostaKokoomuksen, Liike Nytin ja RKP:n ehdokkailta kysyttiin, pitäisikö asepalvelusta muuttaa jotenkin vai pitää ennallaan. Turunen ja Granroth kannattivat kaikille sukupuolille järjestettäviä kutsuntoja sekä valikoivaa asevelvollisuutta, eli palvelukseen sopivimmat suorittaisivat sen. Uutela sen sijaan pitäisi asepalveluksen nykyisellään.

SDP:n, vihreiden ja perussuomalaisten ehdokkailta kysyttiin velkaantumisesta ja siitä, miten he sitä lähtisivät ratkaisemaan. Kuuskorven mukaan ensi vaalikaudella on tehtävä tulo- ja menosopeutuksia, esimerkiksi nostamalla haittaveroja ja leikkaamalla kestämättömiä yritystukia. Vihreiden Nera totesi, että ensi kaudella on tehtävä leikkauksia mutta myös panostettava ennaltaehkäiseviin mielenterveyspalveluihin. Girs poistaisi välittömästi rahaa kehitysyhteistyöstä ja Euroopan unionille menevistä rahoista.

Paneelin lopussa panelisteille esitettiin kyllä/ei-väitteitä. Kaikki panelistit kannattivat lisätoimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja opiskelijoille maksutonta paikallisliikennettä. Myöskään koulutuksesta ei panelistien mukaan saa leikata ollenkaan.

Paneeli on katsottavissa Kaarinan lukion Youtube-kanavalla, ja sen juontajina toimivat lukion opiskelijat Eino Koskinen ja Jasmin Niemi.

Artikkelin kirjoittaja Eino Koskinen on Kaarinan lukion opiskelija. Kuvat otti Aaron Hannula.