
Musiikin opettajat Vuokko Kiikko, Nora Varke ja Tuula Maine odottavat minua Valkeavuoren koulussa.
– Menepä tuohon rastin kohdalle seisomaan. Ja tässä on sinulle koeyleisö, jos meidän naamamme jännittävät kovasti, he kertovat ja osoittavat pehmolelurivistöä, joka on kuuliaisesti asettunut kuuntelemaan.
– Sitten voit laulaa sen laulun, mitä olit valmistellut.
Seison rastin päällä ja laulan jännittyneenä Piippolan vaarin. Opettajat puhkeavat laulun jälkeen taputuksiin.
Maine painaa pianosta säveliä ja laulaa Duu. Minun on laulettava perässä: Duu. Kohta tulee kaksi säveltä peräkkäin: Duu duu. Duu duu. Sitten säveliä tulee vielä enemmän: duu duu duu.
Varke taputtaa rytmejä, ja minun on seurattava perästä. Apua, nämä ovat vaikeita… Muisti katkeilee. Taputtelen sitä sun tätä, mutta kuulemma menee ihan oikein.
Sitten testi on ohi.
– Täydet pisteet tuli. Olisit päässyt musiikkiluokalle! Kiikko riemuitsee.
Mitä mulle vastaat?
Minun jälkeeni opettajien eteen tulee Milla Jecis , joka käy Valkeavuoressa kakkosluokkaa. Hän ei tunnu jännittävän yhtään niin paljon kuin minä. Hän laulaa laulun Mitä mulle vastaat.
Hän olisi voinut laulaa myös Piippolan vaarin tai Ratiriti rallan, mutta hän oli pitänyt eniten Mitä mulle vastaat -laulusta. (Minä en oikeastaan pitänyt Piippolan vaarista, mutta satuin osaamaan sen parhaiten niistä kolmesta laulusta, jotka oli annettu vaihtoehdoiksi.)
Milla toistaa samat duu -sävelet kuin minäkin, ja taputtelee Nora Varken perässä.
Kun testi on ohi, hän ei saa tietoa, pääsikö musiikkiluokalle vai ei. Lopulliset päätökset tulevat myöhemmin. Milla lauleli opettajien edessä duu -säveliä siksi, että hän oikeasti pyrkii musiikkiluokalle, toisin kuin minä.
“Testissä oli ihan kivaa”
Milla kertoo käyneensä kuuntelemassa musiikkiluokkien konsertin ja innostuneensa sen vuoksi pyrkimään mukaan. Varsinkin stomp-esitys, jota soitettiin esimerkiksi harjanvarsilla, kolahti. Taustansa on silläkin, että hänen äitinsä on aikoinaan käynyt musiikkiluokkaa.
Pääsykokeen jälkeen kysyn Millalta, oliko sen tekeminen kamalaa.
– Ei. Oli ihan kivaa, hän sanoo ihmetellen.
Aikuiset taitavat jännittää muiden edessä yksin laulamista paljon enemmän kuin lapset.
Eniten Milla piti taputustehtävistä, niistä, jotka olivat minun mielestäni vaikeimpia.
Musiikinopettajat kertovat, että joskus joku tirauttaa testin aluksi itkun, mutta useimmat ovat vain innoissaan päästessään pääsykokeeseen laulamaan. Silloinkin, kun itku tulee, jännityksen purkauduttua testi sujuu hyvin.
Musiikkiluokalla ruokitaan sisäistä muusikkoa
Kaarinassa voi käydä musiikkiluokkaa kolmannesta luokasta yhdeksänteen luokkaan. Testit järjestetään keväisin kakkosluokkalaisille.
– Suurin osa musiikkiluokkalaisista käy alkuopetuksen Valkeavuoressa, mutta toivoisimme, että oppilaita tulisi enemmän ympäri Kaarinaa. Vaikka kakkosluokkalainen tuntuu vielä kovin pieneltä, kolmosen alkaessa lapset ovat jo niin rohkeita, että uudessa ryhmässä pärjätään hyvin, miettivät Vuokko Kiikko, Nora Varke ja Tuula Maine.
Musiikkiluokkalaisille kehittyy yleensä oma, voimakas yhteishenkensä.
– Heitä yhdistää se, että musiikki jotenkin elää heidän sisällään. Meidän tehtävämme on ruokkia sitä sisäistä muusikkoa. Siitä tulee voimavara koko loppuelämäksi, Kiikko kuvaa.
– Ja täällä oppii vankan pohjan mihin tahansa tehtävään musiikin alalla, Maine täydentää.
Musiikkiluokan oppilasmäärä vaihtelee 20–30 oppilaan välillä. Kaikki musiikkiluokan valintakokeen hyväksytysti suorittaneet valitaan luokalle.
Miksiköhän testataan juuri näillä tehtävillä?
– Samoja testejä on käytetty 1980-luvulta saakka, ja ne ovat vain toimineet parhaiten! kommentoi Varke, joka oli silloin itse oppilaana Kaarinassa musiikkiluokalla.
Ryhmässä hyödynnetään musiikkia kaikissa oppiaineissa. Varsinaisia musiikin tunteja on viikossa neljä, kun esimerkiksi tavallisella kolmannella luokalla niitä on yksi.
Alun perin musiikkiluokka toimi Hovirinnan koulussa mutta siirtyi Valkeavuoreen 2010-luvulla ruotsinkielisen alakoulun tieltä.
Ensi vuonna aloittavan musiikkiluokan luokanopettajana toimii Elina Korhonen, joka ei harmillisesti päässyt mukaan kuuntelemaan toimittajan Piippolan vaaria .