”Olen häpeissäni, että olen ollut mukana päättämässä ylisuurista kouluista” – Nuorisovaltuusto tenttasi ehdokkaita kouluväkivallasta ja pakkoruotsista

0
Piikkiön yhtenäiskoulussa pidetyssä paneelissa keskustelivat Åsa Gustafsson (r.), Katri Kapanen (vas.), Anne-Mari Virolainen (kok.), Niina Alho (sd.), Markku Agge (ps.), Anniina Lehmus (kesk.) ja Jaana Shelby (kd.). Panelisteista vihreiden Sofia Virta ei näy kuvassa.

Kaarinalaiset eduskuntavaaliehdokkaat pitävät tärkeänä, että kouluille annetaan lisää resursseja kouluväkivallan kitkemiseksi. Resursseilla ehdokkaat tarkoittavat esimerkiksi psykiatristen sairaanhoitajien ja koulukuraattorien palkkaamista kouluihin.

Kouluväkivalta nousi yhdeksi teemaksi Piikkiön yhtenäiskoululla maanantaina järjestetyssä vaalipaneelissa. Kaarinan nuorisovaltuuston järjestämään paneeliin osallistui eduskuntavaaliehdokkaita kahdeksasta eri puolueesta. Joukossa oli myös kaksi istuvaa kansanedustajaa: kokoomuksen Anne-Mari Virolainen ja vihreiden Sofia Virta .

– Olen häpeissäni siitä, että olen ollut valtuutettuna päättämässä ylisuurista kouluista, joita Kaarinaan rakennetaan. Pienet koulut ovat parempi, kristillisdemokraattien ehdokas Jaana Shelby tunnusti.

Samoilla linjoilla oli RKP:n Åsa Gustafsson . Kokoomuksen Virolainen painotti väkivaltaan puuttumisessa myös vanhempien vastuuta. Keskustan Anniina Lehmus näkee, että jokaisella nuorella pitäisi olla harrastus, sillä harrastukset ehkäisevät syrjäytymistä.

Pakko- vai hyötyruotsi?Nuorisovaltuuston järjestämää paneelia oli seuraamassa täysi salillinen Piikkiön yhtenäiskoulun oppilaita. Vuorovaikutteisuutta tilaisuuteen toivat yleisölle jaetut värilaput, joilla he saivat ottaa kantaa keskusteluun.

Nuorten ja panelistien näkemykset erosivat räikeimmin, kun kysyttiin pakkoruotsista. Lähes kaikki oppilaat olivat sitä mieltä, että ruotsin opiskelun pitäisi olla koulussa vapaaehtoista. Panelisteista samaa mieltä oppilaiden kanssa oli vain perussuomalaisten Markku Agge .

– Vapaaehtoisuus on hyvä asia! Eniten pakkoruotsista kärsivät ne, jotka haluavat oikeasti opiskella ruotsia, koska opetuksessa joudutaan etenemään nyt heikoimpien ehdolla, Agge perusteli.

Kokoomuksen Virolainen puhui pakkoruotsin sijaan hyötyruotsista. Monipuolista kielitaitoa puolusti myös SDP:n Niina Alho .

– Teidän ikäisenänne olisin vastannut tähän kysymykseen samalla tavalla kuin te nyt. Nyt aikuisena eniten on harmittanut se, etten opiskellut peruskoulussa riittävän hyvin ruotsia. Ovet aukeavat niin moneen paikkaan hyvällä kielitaidolla.

Lisää höntsäliikuntaaPanelisteilta kysyttiin myös, miten lapset ja nuoret saataisiin liikkumaan enemmän. RKP:n Gustafsson ja vasemmistoliiton ehdokas Katri Kapanen kritisoivat korkeita harrastusmaksuja ja pitivät tärkeänä, että tarjolla olisi ilmaisia liikuntaharrastuksia.

Kokoomuksen Virolainen pohti, että tavoitteellisten liikuntaharrastusten rinnalla pitäisi tarjota enemmän höntsäliikuntaa.

Kristillisdemokraattien Shelby olisi valmis keventämään opetussuunnitelmaa, jotta nuorille jäisi enemmän aikaa liikkua.

Kehitysavusta kiisteltiinPaneelissapuhuttiin lisäksi ilmastonmuutoksesta, Suomen taloudellisesta tilanteesta ja talouden sopeuttamiskeinoista. Mielenkiintoa piti yllä, että vastausaikaa oli enintään puolitoista minuuttia per ehdokas.

Kiivaimmat väittelyt käytiin maahanmuutosta ja translaista. Perussuomalaisten Agge ehdotti yksioikoisesti kehitysavusta leikkaamista ratkaisuksi Suomen taloushaasteisiin.

Vihreiden kansanedustaja Sofia Virta näpäytti, ettei kehitysavun leikkaaminen suinkaan ratkaise 9 miljardin euron sopeuttamistarvetta, joka on asetettu kahden seuraavan hallituskauden tavoitteeksi.

– Kehitysavulla nimenomaan autetaan ihmisiä heidän kotimaassaan, jottei heitä tarvitsisi tuoda Suomeen. Luulin, että perussuomalaisetkin haluavat tätä, Virta huomautti.

Toimittajan vieressä vaalipaneelia kuunnelleet yläkouluikäiset pojat olivat sitä mieltä, että Anne-Mari Virolainen ja piikkiöläinen Niina Alho onnistuivat paneelissa parhaiten. 9.-luokkalainen Emilia Väihkönen ei halunnut nimetä suosikkia, vaan oli sitä mieltä, että kaikki ehdokkaat puhuivat ymmärrettävästi ja perustelivat hyvin kantansa.