Ota vauva kainaloon ja lähde kirkkoon elokuviin – Elokuvapäivänä Kaarinassa esitetään palkittuja filmejä

0
Kiertävä elokuvateatteri Kinotour tuo Kaarinan kirkkosaliin 8 metriä leveän valkokankaan. Salin ikkunat peitetään. - Emme ensin käsittäneet, miten paljon tekniikkaa tähän tarvitaan. Onneksi Kinotour tuo laitteet ja vastaa niistä, nauraa Anu Aarnivala (kuvassa taaimmaisena). Päivää ovat olleet organisoimassa Aarnivalan lisäksi Jaana Engström ja Anette Wikström Kaarinan seurakunnasta sekä Scenen kaarinalainen tuottaja Onerva Leino.

Maaliskuun ensimmäisenä torstaina pääsee Turun seudulla katsomaan elokuvia maksutta ja yllättävissä paikoissa, kun Scene eli Elokuvakaupunki Turku ry järjestää Elokuvapäivän. Kaarinan kaupunki on jo useina vuosina esittänyt Kaarina-talolla filmejä Elokuvapäivänä, ja nyt tapahtuma laajenee ensimmäistä kertaa Kaarinan kirkolle.

– Haluamme näyttää, mihin kaikkeen kirkko taipuu, ja osallistua tapahtumiin, joissa on valmis brändi olemassa, perustelevat seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Anu Aarnivala, nuorisotyönohjaaja Anette Wikström sekä lapsi- ja perhetyön sihteeri Jaana Engström.

Kaarinassa on tarjolla elokuvia sekä aikuisille että nuoremmille. Vauvat pääsevät mukaan kirkon Babybioon. Elokuvapäivän tuottaja, Scenessä toimiva Onerva Leino pitää viimeksi mainittua esitystä poikkeuksellisena.

– Lapsiperheille sopivia näytöksiä on usein ollut paljon, mutta Kaarinan seurakunta on vienyt vauvojen huomioimisen pisimmälle. Vauvoille on leluja, ja paikalla on tarjoilu, hän miettii.

Popcornia ei ole luvassa, mutta kirkolle on tilattu kaksisataa pullaa. Kaarinan kirkko on esteetön, joten myös pyörätuolilla saa elokuvanautinnon. Kaksi kirkolla esitettävästä kolmesta elokuvasta on hengellisiä.

Haluatko elokuviin näyttelemään?

Turussa elokuvanäytöksiä löytyy esimerkiksi Skanssista, Seikkailupuistosta, Bar Ö:stä ja Kakolasta. Lisäksi Turussa Hansatorilla voi käydä ilmoittautumassa elokuvien avustajarekisteriin.

– Avustajia kutsutaan näyttelemään Turun alueella kuvattaviin elokuviin. Lisäksi elokuva-alan ammattilaiset kertovat Hansatorilla elokuvien tekemisestä Suomessa, Onerva Leino avaa.

Muusta Elokuvapäivän ohjelmasta Leino pitää huomionarvoisena esimerkiksi Maskun kunnan järjestämää mykkäelokuvakavalkadia Lemun kirkossa. Elokuvia säestää uruilla Maija Leino, joka tunnetaan täälläpäin Kaarinan aiempana kulttuurituottajana. Hän sattuu myös olemaan Onervan sisar.

Turkulainen elokuva-ala näkyviin

Elokuvapäiviä on Turun seudulla järjestetty vuodesta 2016 kahdesti vuodessa. Tavoitteena on ollut edistää elokuvaharrastamista ja toimia siltana alan harrastajien ja ammattilaisten välillä.

– Haluamme saada turkulaista elokuva-alaa näkyviin ja elokuvat saavutettaviksi kaikille. Koska näytökset ovat aina ilmaisia, kaikki pääsevät nauttimaan elokuvista, luonnehtii Onerva Leino.

Nykyään moni löytää kännykällä mielin määrin ilmaista katsottavaa. Leino muistuttaa, että elokuvat ovat kuitenkin merkittävä taidemuoto ja osa valtion ja kuntien kulttuuria ja yhteisöllisyyttä, johon kannattaa panostaa.

Näytökset rahoitetaan yhdistyksen ja sponsorien varoilla. Mikä tahansa Turun seudun yritys tai yhdistys voi pyytää filmejä Elokuvapäivänä esitettäväkseen.

Elokuva-alan paneeli Turussa Hansatorilla kello 13, avustajarekisteriin haluavien valokuvaus kello 14.

Elokuvat Kaarinassa 2.3.

  • In the Heights klo 10 Kaarinan kirkossa. Palkittua latino- ja hiphopmusikaalia on pidetty 2000-luvun onnistuneimpiin musikaalifilmatisointeihin kuuluvana. Episodin arvostelussa elokuvaa kuvaillaan kultasormi Lin-Manuel Mirandan läpimurroksi. In the Heights esitetään Kaarinassa Babybiona, eli vauvat voivat tulla mukaan.
  • Maria Magdaleena klo 10 Kaarinan kirkossa. Nainen saa vahvan äänen Garth Davisin ohjaamassa, Pyhään maahan sijoittuvassa tarinassa. Maria ei suostu äidiksi ja vaimoksi, ja hänet leimataan mielenvikaiseksi ja riivatuksi. Episodi luonnehtii elokuvaa visuaalisesti upeaksi, joka eroaa taidekerronnallaan tavallisesta Hollywood-raamattukamasta.
  • Whiplash klo 17 Kaarina-talon nuortentilassa. Episodi kuvaa arvostelussaan Whiplashia parhaimmaksi koskaan tehdyksi musiikkielokuvaksi, josta ohjaaja Damien Chazelle pääsi maailmankartalle. Musiikin huippuoppilaitoksesta kertovan elokuvan kohtaukset ovat henkeäsalpaavat.
  • JP ja murtovaras klo 18 Kaarinan kirkolla. Tytti Salon lastendekkariin perustuva elokuva, jossa lasten salapoliisiryhmä Jeesuksen poliisit selvittää murtovarkauksia. Ihmeitä ei tapahdu, mutta rukous antaa voimaa. Elokuvapäivän muuhun Kaarinan tarjontaan verrattuna JP ja murtovaras ei ole ollut arvostelumenestys.

Artikkelin kuvatekstiä muutettu 1.3.2023 kello 9.51. Alkuperäisessä kuvatekstissä henkilöiden nimet olivat väärässä järjestyksessä kuvan kannalta.