Pääkirjoitus: Epäkohdista on tärkeää kertoa

0

Viime Kaarina-lehden artikkeli Kaarinan pääterveysaseman laboratorion ongelmista toi paljon palautetta. Monet ovat kertoneet samoista kokemuksista: miten näytteenottoon pääseminen on vaatinut Kaarinassa kohtuutonta sinnikkyyttä.

Jos näytteitä ei saada otettua ajallaan, oikea hoito tietenkin viivästyy. Epävarmuus siitä, pääseekö testiin ja milloin, aiheuttaa lisäksi stressiä ja hätää, mikä pahentaa oireita. Ei näin pitäisi olla.

Miettimään pistää erään kaarinalaisen kokemus, joka löytyy tästä lehdestä Tyrskähdys-palstalta. Hän asuu terveyskeskuksen vieressä. Hänen on käytävä verikokeissa tiheästi mutta joutuu suhaamaan taksilla verovaroin Tyksiin, koska Kaarinan laboratorio ei vedä. Kalliiksi tulee.

Moni on pitänyt ongelmien syynä Varhaan siirtymistä. Kaarinan terveyskeskuksen asioita pari vuotta tiiviisti seuranneena en jaa tätä näkemystä, ainakaan kokonaan. Vakavaa ruuhkautumista terveyskeskuksen palveluissa on ollut kauan. Toki ylimenovaihe, kun käytäntöjä yritetään ruuhkan keskellä yhdistää, tuli pisteeksi i:n päälle.

Ongelman ytimessä ei ole edes rahan puute. Kaarinan laboratorioon yritetään palkata lisää työntekijöitä, mutta bioanalyytikoista on pulaa läpi Suomen. Ylen mukaan taustalta löytyy virhe työvoimatarpeen ennakoinnissa. Luultiin, että tekniikan kehittyminen vähentäisi laboratoriotyöntekijöiden tarvetta. No, ei vähentänyt.

Epäkohdista on tärkeää kertoa ja niistä tulee keskustella julkisesti, jotta asiat muuttuvat. Kenenkään ei kuulu sinnitellä ja yrittää kestää, kun yhteiskunnan järjestelmät eivät toimi. Jos lisää työntekijöitä ei saada, on ratkaistava ongelmat muulla tavoin.

Kaarinan laboratorion työntekijöille toivon jaksamista. Tilanne ei ole heidän vikansa.

Maria Kesti