Pääkirjoitus: Kuplassa

0

Maaliskuun alussa sosiaalisessa mediassa kohistiin Suomen Euroviisuedustaja Käärijän someseurattavista, joista löytyi muun muassa Kreml. Hiljattain tuttavani Instagram-seuraajista poistui tukku ihmisiä, koska hän oli kertonut tilillään lukeneensa erääseen poliittiseen puolueeseen liittyvän kirjan.

Myöhemmin Käärijä vakuutti, ettei kannata Venäjän hyökkäyssotaa, vaikka seurasi Kremliä somessa. Tuttavanikaan ei kannata puoluetta, josta oli lukenut kirjan.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Että on väärin kiinnostua sellaisten ihmisen mielipiteistä, joihin ei voi yhtyä? Että tulee sulkea silmänsä tahoilta, joiden kanssa ei ole samaa mieltä?

Eikö asian pitäisi olla juuri päin vastoin? Sanonnan mukaan kannattaa pitää viholliset lähellä. Eikö siis olisi hyvä seurata somessa myös muita kuin saman arvomaailman jakavia tahoja, jotta pysyisi perillä, mitä ne ”viholliset” oikein ajattelevat?

Itse seuraan somessa ihmisiä, joiden elämäntavat eroavat omastani. Se ei silti tarkoita, että jakaisin samat arvot vaikkapa Yhdysvaltojen amissien kanssa. Toimittajana minun on myös kirjoitettava ihmisistä, jotka ajattelevat asioista eri tavalla kuin minä. Jos kuplautuminen laajenisi somesta mediaan, oltaisiin vaarallisilla vesillä.

Omia näkemyksiä on hyvä välillä tuulettaa. Somekuplassaan samanlaisten ihmisten ympäröimänä saattaa helposti hukata perspektiivin muiden todellisuuksiin, mikä voi pahimmillaan johtaa isoihin konflikteihin.

Sitä paitsi, toimittajana kaikenlaisia ihmisiä kohdatessani olen huomannut, että ihminen, jolla on erilainen arvomaailma ja joka ajattelee asioista aivan toisella tavalla kuin minä, saattaakin silti olla ihan mukava ihminen! Suosittelen kokeilemaan. Keskustellaan sen sijaan, että vedetään verhot oman kuplan ympärille.

Jaana Pakarinen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän