Varsinais-Suomelle luvattua 17 edustajapaikkaa olisivat Valkeavuoren oppilaiden mielestä lähteneet hoitamaan viisi perussuomalaista ehdokasta, kolme kokoomuksen, kolme vasemmistoliiton, kaksi SDP:n ja kaksi vihreiden edustajaa. Lisäksi joukossa olisi ollut yksi kristillisdemokraattien ja yksi eläinoikeuspuolueen ehdokas.
Tuloksesta voi päätellä, että perussuomalaiset ovat näissä vaaleissa selvästi onnistuneet puhuttelemaan kaarinalaista nuorta polvea.
Samantapaisia tuloksia saatiin koko Varsinais-Suomessa ja valtakunnallisesti. Nuorten Vaalien mukaan perussuomalaiset olisivat eduskunnan suurin puolue 46 paikalla, joista neljä olisi Varsinais-Suomesta.
Neljäsosa Suomen nuorista äänesti
Nuorten Vaaleja järjestää Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi. Äänestystuloksella ei ole käytännön merkitystä, mutta nuoret pääsevät tutustumaan vaaleihin, puolueisiin ja ehdokkaisiin. Lisäksi tulos kiinnostaa päättäjiä, sillä nämä äänestäjät ovat muutamassa vuodessa tulossa oikeasti äänestysikään.
– Annettujen äänien osuus vastaa noin neljäsosaa 12–17-vuotiaiden nuorten määrästä Suomessa, joten äänestystulos heijastelee varsin kattavasti suomalaisten nuorten poliittisia näkemyksiä, muistuttaa Silja Uusikangas , joka työskentelee Allianssissa nuorten osallisuuden asiantuntijana .
Valkeavuoressa äänestysprosentti oli 62.
Aggen lisäksi kaksi muuta kaarinalaista olisi kuulunut valkeavuorelaisten valitsemaan joukkoon: Niina Alho (sd.) ja Sofia Virta (vihr.).
Agge on 62-vuotias autoalan yrittäjä. Kaarina-lehden ehdokashaastattelussa hän halusi palauttaa kouluihin kurin sekä kohtuullistaa ilmastonmuutoksen torjuntatoimia. Hänellä on kotonaan kolme peruskoululaista.
Koko Varsinais-Suomen Nuorten Vaaleissa Agge ei kuitenkaan menestynyt. Ainoa kaarinalainen kansanedustaja olisi ollut istuva kansanedustaja Sofia Virta.
Tubettaja ja terapeuttiville ääniharavina
Mikäli nuoret saisivat valtakunnallisesti päättää, eduskunnan suurimmat puolueet olisivat perussuomalaiset (18 % äänistä; 46 paikkaa), kokoomus (13 % äänistä; 31 paikkaa) ja SDP (13 % äänistä; 29 paikkaa). Kansanedustajien keski-ikä olisi 42,9 vuotta.
Nuorten Vaaleissa annettiin valtakunnallisesti 90 435 ääntä, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Varsinais-Suomessa äänesti 6045 nuorta, joista 330:n äänestyslippu hylättiin esimerkiksi siksi, että niihin oli piirusteltu tai numeroista ei saanut selvää.
Valtakunnallisiksi ääniharaviksi nousivat tubettaja Pasi Viheraho (Suomen Kansa Ensin), TikTokissa terapeuttivillenä tunnetuksi tullut Ville Merinen (SDP) sekä kansanedustaja Kai Mykkänen (kokoomus).
– Jos haluaa menestyä nuorten keskuudessa ja aktivoida nuoret äänestämään, on tärkeää olla niissä kanavissa, joita nuoret seuraavat, ynnää Uusikangas.
Nuorisovaaleja järjestettiin peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa sekä nuorten harrastusjärjestöissä, partiolippukunnissa ja nuorisotaloissa. Vaaleja oli 228 kunnassa.
Nuorten vaalivoittajat Kaarinassa
1. Markku Agge PS
2. Timo Furuholm VAS
3. Saara-Sofia Siren KOK
4. Vilhelm Junnila PS
5. Mikko Kangasoja PS
6. Aliisa Wahlsten VIHR
7. Li Andersson VAS
8. Petteri Orpo KOK
9. Niina Alho SDP
10. Juha Anttila PS
11. Sari Vaihinen
Eläinoikeuspuolue12. Sini Peltonen PS
13. Abdullah Sultan VAS
14. Anu Aaltonen KOK
15. Sofia Virta VIHR
16. Arto Kaarma KD
17. Leif Grönroos SDP
Nuorten vaalivoittajat Varsinais-Suomessa
1. Timo Furuholm VAS
2. Petteri Orpo KOK
3. Li Andersson VAS
4. Sandra Berqvist RKP
5. Elisa Aaltola VIHR
6. Ritva ”Kike” Elomaa PS
7. Sofia Virta VIHR
8. Juha Anttila PS
9. Vilhelm Junnila PS
10. Perttu Helin KESK
11. Mikko Lundén PS
12. Tomas Jouhilampi Liike Nyt
13. Erika Mäkeläinen SDP
14. Milla Lahdenperä KOK
15. Ville Valkonen KOK
16. Michel Ben-David
Vapauden liitto17. Sultan Abdullahi VAS