Poliisikoira on kumppani niin töissä kuin vapaa-ajalla

0
Koiralle opetetaan erilaisiin käskyihin erikoisia sanontoja, kuten tsap. Rantasen mukaan työtehtävissä voi joutua käyttämään käskyjä ihmisiin, joten on tärkeää, että koira erottaa hänelle määrätyt käskyt muista määräyksistä.

Lounais-Suomen poliisissa työskentelevä vanhempi konstaapeli Marko Rantanen on kouluttanut ja ohjannut poliisikoiria kymmenen vuoden ajan. Hänen elämäänsä nelijalkaiset karvaturrit ovat kuuluneet aina tavalla tai toisella. Siksi on tuntunut luonnolliselta, että koirat ovat läsnä myös työssä.

– Olen aina tykännyt puuhailla eläinten kanssa, ja yleensä elämässäni on aina ollut koiria. Lisäksi kouluttaminen ja niiden kanssa työskentely tuo mukavaa vaihtelua normaaleihin työrutiineihin.

Poliisikoiran kanssa ei ainoastaan tehdä töitä virka-aikana, vaan koulutettavasta koirasta tulee usein poliisin pitkäaikainen ystävä. Konstaapeli toteaa koirien kanssa työskentelyn olevan tietynlainen kutsumus, sillä se vaatii paljon sitoutumista.

– Poliisikoiraa koulutetaan paljon vapaa-ajalla, joten kyllä sen täytyy jonkinlainen intohimo olla.

Poliisikoiraa ei ohjata ummikkonaEnnen kuin Rantanen ryhtyi poliisikoiraohjaajaksi, oli hänellä jo ennestään hieman kokemusta kouluttamisesta. Hän kertoo seuranneensa tiiviisti vaimoaan, joka oli paljon tekemisissä palveluskoirien kanssa. Hän osasi odottaa, mitä koulutuksessa tuleman pitää.

Poliisikoiria ei voi ohjata ihan ummikkona, vaan on tärkeää hankkia ensin koulutusta ja kokemusta itselle.

– Koiranohjaajan kurssilla on ensisijainen tavoite kouluttaa ohjaajista päteviä, ennen kuin lähdetään työstämään asioita koiran kanssa.

Kouluttaminen ei Rantasen mukaan ole maailman yksinkertaisinta puuhaa, sillä jokainen yksilö on erilainen. Hän naurahtaa, että joitain tiettyjä ominaisuuksia olisi kouluttajan hyvä tunnistaa myös itsestään.

– Eläimen opettaminen vaatii ainakin paljon kärsivällisyyttä ja hyviä hermoja. Koira on kuitenkin eläin ja aina kaikki ei mene niin putkeen, miten itse olisi alunperin ajatellut.

Pelkääkö koira pimeää tai liukasta?Niin kuin ei kaikista ihmisistä, ei kaikista koiristakaan ole suorittamaan poliisin tehtäviä. Rantanen toteaa suoraan, että joitain koiria on haastavampaa kouluttaa kuin toisia. Melkein samaan hengenvetoon hän lisää, ettei kaikista edes tule poliisikoiria, eikä se ole kiinni koulutuksesta.

– Vaikka koirat olisivat saman rotuisia, siellä on silti paljon erilaisia yksilöitä. Jotkut täytyy laittaa tehtävistä vaihtoon, jos alkaa tuntua siltä, ettei eläin sovellu kentälle partion avuksi.

Erilaisia syitä sille, sopiiko koira poliisin virkaveljeksi, voi olla useita. Konstaapelin mukaan yleisin syy on se, ettei yksilö ole luonteeltaan tarpeeksi vahva poliisikoiran tehtäviin.

Poliisikoirilla täytyy olla tiettyjä ominaisuuksia, kuten varmuutta ja rohkeutta, sillä ne suorittavat vaativia tehtäviä, kuten henkilön etsintää, huumekätköjen nuuhkimista ja voimankäyttöä. Lisäksi on tarpeen, että koiralta löytyisi hyvä vietti.

– Poliisikoirat voivat joutua työskentelemään erikoisissa olosuhteissa. On hyvä, että koira uskaltaa liikkua erilaisissa paikoissa eikä se arastele pimeitä tiloja tai liukkaita pintoja, hän tähdentää.

Helppo koulutettavuus toisi koiralle erityisen paljon plussapisteitä, tokaisee Rantanen naurahtaen.

– Itsepäisempienkin tapausten kanssa ollaan toki myös pärjätty.

Koira mukana aamusta yöhönTällä hetkellä konstaapeli kouluttaa vuoden ikäistä belgianpaimenkoira Ziggya partiokoiraksi. Se ei ole Rantasen mukaan vielä ammattikelpoinen, mutta positiivisia merkkejä on ilmassa.

Kouluttajaohjaajan ja partiokoiran välille syntyvä suhde on erityinen. Hyvästä siteestä on hyötyä virka-ajalla.

– Monet poliisit viettävät saman koiran kanssa aikaa koko sen eliniän. Silloin kiintymyssuhde voi olla erityisellä tavalla merkityksellinen, kun koira on mukana niin töissä kuin vapaa-ajallakin, aamusta yöhön.

Teksti ja kuvat: Hanna Kammi-Rahnasto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän