Potilaat kolkuttelevat turhaan terveyskeskuksen laboratorion ovea Kaarinassa – Parannusta luvassa vasta syksyksi

1
Arkistokuva näytteiden valmistamisesta analysointia varten laboratoriossa.

Kaarina-lehden korviin on tullut jo usean vuoden kuntalaisten valituksia siitä, miten vaikeaa on päästä Kaarinan terveyskeskuksen laboratorion näytteenottoon. Pulmat eivät ole vaikuttaneet ratkenneen, vaikka korona-ajan ylimääräisestä kuormituksesta päästiin. Nyt helmi-maaliskuussa ongelmat ovat pahentuneet entisestään.

“Kaupunkilaiset matkaavat pitkienkin matkojen päästä ravinnotta laboratoriokokeille lukeakseen terveyskeskuksen oveen kiinnitetystä lapusta, että kokeiden ottaminen ei ole mahdollista”, ihmettelee eräs yhteyttä ottanut lukija.

“Kaarinalaiset eivät voi käyttää Varhan muita laboratorioita, ja näytteet jäävät siis ottamatta toistaiseksi. Sitä ei tiedetä, milloin niiden ottaminen on mahdollista. Asiaa ei ole informoitu riittävästi henkilökunnalle, koska esimerkiksi lääkärit sopivat potilaille soittoaikoja, joissa on tarkoitus puhua laboratoriokokeiden tuloksista.”

Lukijalla oli itsellään mennyt yksi tällainen soittoaika hukkaan. Hänen kanssaan laboratorion suljettua ovea oli kolkuttelemassa useita 80–90-vuotiaita henkilöitä.

“He olivat hämmentyneitä, joku jopa aika äreäkin. Mielestäni ei ainakaan vanhoja ihmisiä voi juoksuttaa tällä tavalla turhaan.”

Kaarina-lehden mielipidepalstalla 15.3. asiakas taas kertoo, että hän ei saanut varattua laboratorioaikaa, koska ne olivat huhtikuun loppuun saakka täynnä.

Tiedottaminen ontuu

Tyks Laboratorioiden johtaja, ylilääkäri Antti Hakanen vahvistaa, että Kaarinan laboratorion tilanne on parin viikon sisällä ollut hyvin ongelmallinen. Pahimmillaan vuoronumeroautomaatti on jouduttu sulkemaan jo aamukymmeneltä.

– Samalla meille tuli tietoon, että tilanne on Kaarinassa ollut jo pitkään hankala. Sisäinen tiedonkulku pitäisi saada paremmaksi, hän miettii.

Vielä hankalammaksi on osoittautunut tiedottaminen kuntalaisille.

– Olemme viestinnällisesti hankalassa tilanteessa. Toistaiseksi lappu ovessa on ainoa keino tiedottaa, jos vuoronumerolinja suljetaan työntekijöiden äkillisten poissaolojen vuoksi, hän harmittelee.

– Varhan tiedottaminen on vasta rakentumassa. Emme ainakaan vielä saa verkkosivuille reaaliaikaisia tietoja 40 näytteenottopaikasta ympäri maakuntaa. Kuntatasolla some-kanavat ovat toimineet hyvin, mutta meillä ei tällaisia kanavia vielä kunnolla ole. Näistä yritämme saada paremmin koppia.

Hänen tietojensa mukaan yhtenäkään päivänä Kaarinan laboratoriota ei ole kuitenkaan suljettu kokonaan, ja kiireellisellä lähetteellä on päässyt sisään.

Kaarinan laboratorio on pieni ja haavoittuvainen, minkä vuoksi esimerkiksi yhden työntekijän sairastuminen keikauttaa venettä herkästi. Kaikkia vakansseja ei ole Kaarinassa saatu täytettyä.

Rekrytointiongelmia on muissakin kunnissa.

– Noin 10 prosenttia kaikista bioanalyytikoiden pesteistä on täyttämättä eikä sijaisia saada, joten meillä on vähän jatkuva kriisi kaikkialla. Yritämme nyt ratkoa näitä tulipaloja sammuttamalla, mutta isompi parannus tapahtuu, kun it-järjestelmät saadaan yhdistettyä, Hakanen kommentoi.

Milloin Kaarinan laboratorion tietojärjestelmät sitten saadaan mukaan Tyks Laboratorioiden järjestelmään?

– Syyskuuhun mennessä, mahdollisesti jo aiemminkin, vastaa Hakanen.

Vakansseja ei saatu täytettyä

Viimeistään syksyllä tulee siis viimeinkin mahdolliseksi se, että jos Kaarinan laboratorio ruuhkautuu, kaarinalaiset voivat käydä näytteenotossa muissa Varhan yksiköissä. Ylipäätään näytteenottoja pystytään tasaamaan paremmin kuntien välille.

– Nyt ylimenokautena ongelmana on, että me emme pääse Kaarinan nykyiseen järjestelmään eli ajanvarauskirjaa voidaan hallita vain paikallisesti, mutta silti sitä ohjataan täältä kaukaa, kuvailee Antti Hakanen.

Tietojärjestelmiä niiden kuntien kanssa, jotka eivät vielä olleet mukana Tyks Laboratorioissa, ryhdyttiin yhdistämään jo vuosi sitten, mutta työ on mutkikasta ja pitkällistä. Uutena tuli kuusi kuntaa, joista Kaarina on suurin.

Kaarinan väkiluku kasvaa vauhdilla, ja pelkona on, että Kaarinan pääterveysaseman palvelut ja henkilökunnan määrä eivät pysy perässä. Antti Hakanen ei kuitenkaan olisi lisäämässä vakansseja Kaarinan laboratorioon.

– Kun saisimme avoimena olevat vakanssit täytettyä, tilanne olisi jo hyvä, hän huokaa.

– Lisäksi Kaarinasta voidaan siirtää muualle sellaista analytiikkaa, mikä ei liity päivystyksellisiin asioihin. Kaarinahan on vain kymmenen minuutin päässä ja kaikkein lähimpänä Kiinanmyllynkadun päälaboratoriotamme. Kuljetuksilla ratkaisemme merkittävän osan nykyisistä ongelmista, ja hoitajilta vapautuu aikaa näytteenottoon.

Tällä hetkellä Kaarinasta kulkee kolme näytekuljetusta Turkuun päivässä.

“Eihän näin pitäisi mennä”

Antti Hakanen on hyvin pahoillaan niiden puolesta, jotka ovat joutuneet tulemaan turhaan laboratorioon.

– Eihän näin pitäisi mennä. Kyllähän se vaikuttaa hoidon onnistumiseen, jos tutkimuksia ei tehdä silloin, kun pitäisi. Säästöjä syntyy, kun diagnostiikka toimii, hän miettii.

Toistaiseksi kuntalaisilla ei ole hyvää mahdollisuutta varmistaa etukäteen, onko Kaarinan pääterveysaseman laboratorio auki vai ei. Puhelimella voi soittaa, mutta puheluihin vastaaminen ruuhkauttaa entisestään laboratoriota.

Hakasen tietojen mukaan varatut laboratorioajat on pystytty hoitamaan tai niiden peruuntumisesta tiedottamaan. Toisaalta koska henkilökuntaa on vähän, aikoja ei ole annettavaksi, joten ihmiset lähtevät päivystysajalle jonottamaan – turhaan.

Tyksin lähetteillä voi asioida myös muissa Tyks Laboratorioiden toimipisteissä.

1 KOMMENTTI

  1. ”Kuntatasolla some-kanavat ovat toimineet hyvin” kertoo ylilääkäri. Kuinkahan monella 80-90 vuotiaalla kuntalaisella on sometili?

    Mitenköhän olisi jos Varha maksaisi labrakäynnin yksityisellä jos omaan labraan ei pääse? Vai saako y:llä alkavia sanoja edes käyttää näissä yhteyksissä?
    Koko härmäinen hva on himmeli joka ei olisi saanut aloittaa toimintaansa ennen kuin kaikki sen osaset ovat toimintavalmiita. Ajanvarauskirja on vain yksi selitys selitysten seassa. Jos homma toimi ennen paperilla, toimii se sillä vieläkin. Kirjaukset voi tehdä myöhemmin.

Kommenttien lisääminen on estetty.