Verkkoranta paloi hetkessä maan tasalle Kuusistossa: ”Tällaisessa kohteessa ei koskaan tiedä etukäteen, miten palo leviää”

0
Verkkorannan päärakennuksesta oli puolen tunnin palamisen jälkeen jäljellä enää puolikkaat ulkoseinät ja urhoollisesti seisova savupiippu.

Rantakulman ja Kuusiston sopimuspalokuntien palohenkilöstö pääsi lauantaiaamuna poikkeuksellisesti sytyttämään tulipaloja niiden sammuttamisen sijaan.

Kuusiston linnanraunioiden vierellä sijaitseva kalastajatila, Verkkoranta, toimi Rantakulman VPK:n, Kuusiston VPK:n ja Kaarinan paloaseman sammutusyksiköiden harjoituskohteena. Kärkiyksikkö saapui paikalle Jaanin paloasemalta.

− Vastaavia harjoituskohteita tulee vastaan parin vuoden välein, kertoo Rantakulman VPK:n päällikkö Kalle Lehtonen.

Tilan polttaminen aloitettiin rantasaunalla, jota poltettaessa harjoiteltiin käsisammuttimien käyttöä. Kun palon annettiin levitä hillitsemättä sitä sammuttimilla, saavutettiin varmastikin jonkinasteinen saunanlämmityksen suomenennätys. Koko rakennus oli ilmiliekeissä muutamassa minuutissa.

Pelkkä savupiippu jäljellä

Rantasaunan polttamisen jälkeen aloitettiin savusukellusharjoitukset päärakennuksessa.

Savusukeltajia talon ulkopuolella ohjeistanut Kuusiston VPK:n päällikkö Kari Heinilä kertoo, että tällaiset harjoitukset ovat erittäin tärkeitä. Laivakonteissa järjestetyissä harjoituksissa ei hänen mukaansa ole samanlaista arvaamattomuutta.

− Tällaisessa kohteessa ei koskaan tiedä etukäteen, miten palo leviää, Heinilä kertoo harjoitusten merkityksestä.

Kun kaikki halukkaat Rantakulman ja Kuusiston VPK:sta ja Kaarinan paloasemalta olivat saaneet harjoitella kuumasavusukellusta, päästettiin palo leviämään. Ensin ainoa merkki tulipalosta oli katossa olevista raoista tuleva sankka savu, mutta viiden minuutin kuluttua koko katto oli jo tulessa. Puolessa tunnissa talosta ei ollut jäljellä enää kuin muutama seinälauta ja yksinään seisova savupiippu.

Polttaminen vaatii valmisteluja

Päärakennuksen ja saunan lisäksi alueelta poltettiin myös maakellari, navetta sekä lato. Kaikki rakennukset olivat purkukuntoisia.

Kiinteistön omistaa Kaarinan kaupunki. Se sai Verkkorannan omistukseensa syksyllä 2021, kun tilan omistaja kuoli ilman perillisiä.

Kaupunki teki paloharjoitusta varten valmisteluita kuukausien ajan ja haki tarvittavat purkuluvat kohteeseen. Kaupunki oli lisäksi teettänyt tarvittavat valmistelevat purkutyöt rakennuksiin, jotta harjoitus oli mahdollisimman turvallinen. Rantakulman ja Kuusiston VPK:t olivat lisäksi suunnitelleet ja valmistelleet harjoituksen kulkua muutaman viikon ajan.

Myös toimittaja pääsi harjoittelemaan nestesammuttimen käyttöä maakellaria poltettaessa.

Tuomas Uutela Rantakulman VPK:sta kertoo, että kotiin kannattaa hankkia joko neste- tai jauhesammutin. Nestesammuttimen sotkut on helpompi siivota, mutta jauhesammutin on tehokkaampi, hän mainitsee.

Kaikki Verkkorannan rakennukset saatiin poltettua turvallisesti ja suunnitelmien mukaan. Latoa poltettaessa palokuntalaiset pääsivät tutustumaan tulipalon leviämiseen avoimessa ja ilmavassa tilassa. Palo levisikin nopeasti ja koko lato paloi maan tasalle 16 minuutissa – ei siis kannata kokeilla kotona!

Kaarina-lehti kirjoitti myös syksyllä 2021 Verkkorannasta, kun kaupunki oli juuri saanut tilan omistukseensa. Artikkelin otsikko oli “Talo, jolle ei vie edes polkua: Valtio sai Kuusiston linnanraunioiden vierestä rannan ja merta, Kaarina romut”. Voit lukea jutun täältä.

Teksti ja kuvat: Roope Tuomola