“Paini vaatii päätä ja tilannetajua” – Aatos Peltola-Lampola voitti kultaa Koululiikuntaliiton mestaruuskisoissa

0
Aatos Pelto-Lampola (valkoisissa) voitti lauantaina kaikki kuusi otteluaan. KUVA: Kokkolan Kipinä

13-vuotias Aatos Pelto-Lampola voitti kultaa Koululiikuntaliiton painikilpailussa. Turun Voimamiehiä edustava kaarinalainen paini poikien 13,58 kilon sarjassa.

Lauantaina järjestetyt mestaruuskisat olivat hänen kauden päätavoitteensa, sillä kilpailu on osallistujamäärältään suurimpia painikisoja, mitä Suomessa vuosittain järjestetään. Hänen päävalmentajanaan toimii Mika Yli-Hannuksela , joka on olympiamitalisti Marko Yli-Hannukselan veli ja myös itse entinen painija.

– Tavoitteena oli saada mitali kisoista. Tiesin, että minulla on mahdollisuudet kultaankin, mutta en ajatellut sitä sen enempää. Tuntuihan se aika kivalta! maanantaina puhelimitse tavoitettu Aatos kuvailee.

Hän kertoo harrastaneensa painia 4-vuotiaasta asti.

– Minulle on kerrottu, että yritin pienenä työntää iskää selälleen ja siitä hän sai idean viedä minut ensimmäisiin painitreeneihin.

Aluksi isä Tomi Pelto-Lampola toimi Aatoksen ryhmässä apuvalmentajana. Nykyisin hän valmentaa omaa ryhmää ja on mukana tukijoukossa. Aatokselle on tullut aiemmin menestystä pienemmistä kisoista, mutta tämä on ensimmäinen mestaruus.

– Aatoksella on jo pienenä ollut hyvä fysiikka: voltit ja akrobatia yleisesti ovat olleet hänen vahvuutensa. Painijana näistä on etua, mutta tarvitaan myös vahvaa päätä ja tilannetajua. Tappiotilanteissa ei luovuteta, vaan taistellaan loppuun asti. Tärkeää on osata kääntää jännittäminen hyviksi suorituksiksi, Tomi Pelto-Lampola luonnehtii.

Ensi syksynä yläkoulun Piispanlähteen urheiluluokalla aloittava Aatos mainitsee itse vahvuudekseen hyvän liikkuvuuden.

– Pääsen helposti erilaisiin asentoihin. Siitä on etua kisoissa.

Aatos osallistuu tänä keväänä vielä 15-vuotiaiden SM-kisoihin, josta hän lähtee hakemaan kokemusta. Hänen tavoitteenaan on voittaa tulevaisuudessa lisää mestaruuksia ja edustaa Suomea jonakin päivänä EM-kisoissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän