Jalkapallo opettaa aikuiselle kehonhallintaa – Hovirinnan kentällä starttaa aikuisten futiskoulu

0
Aikuisten futiskoulu on harjoitellut talvikaudella Valkeavuoren palloiluhallissa. Keski-ikä futiskoulussa on noin 40 vuotta.

KaaPossa on vuoden ajan pyörinyt aikuisille tarkoitettu futiskoulu. Ryhmään on mahdollista päästä mukaan ulkoharjoitusten käynnistyessä Hovirinnan hiekkatekonurmella ensi viikolla. Toiminta on maksullista.

Futiskoulua vetävän Mona Wibergin mukaan harjoituksissa on käynyt talvella noin 15 pelaajaa, joista suurin osa on innostunut jalkapallosta lastensa kautta. Ryhmässä harjoittelee sekä naisia että miehiä. Osalla pelaajista on aiempaa pelikokemusta, mutta sitä ei Wibergin mukaan missään tapauksessa vaadita.

– Lajitaitoja, kuten syöttelyä ja pallon kuljettamista harjoitellaan pääasiassa pelien kautta, eikä niin, että joku katsoo vierestä, montako keilaa kaadat. Meillä aivan mahtava porukka, joka tsemppaa ja kannustaa toinen toisiaan. Myös huumori on tärkeässä roolissa! hän kuvailee.

Huono maalivahti, hyvä jalkapalloilija


Wiberg on koulutukseltaan varhaiskasvatuksen opettaja ja on pelannut itse jalkapalloa muun muassa TPS:ssä ja Tutossa. Hän on kuulunut KaaPon valmennusrinkiin jo pari vuotta. Viime syksynä hän siirtyi töihin KaaPoon päätoimiseksi valmentajaksi.

Suurin ero aikuisten ja lasten valmentamisessa on Wibergin mukaan se, että lapset antavat palautteen välittömästi, jos jokin harjoitus ei kiinnosta.

– Aikuiset ovat kohteliaampia ja heidän kanssaan täytyy olla itse enemmän tuntosarvet ojossa. Aikuisten valmentamisessa on se ihana puoli, että heiltä itseltään tulee myös ideoita.

Erona on myös erilaiset tavoitteet. Aikuisryhmässä hauskanpito ja hikoilu ovat tärkeämmässä roolissa kuin taitojen kehittyminen.

– Aikuisiällä ei ehkä tulla enää huippupelaajiksi, mutta voi oppia uutta esimerkiksi kehonhallinnasta ja mihin kaikkeen oma keho pystyy. Se voi innostaa liikkumaan lisää ja kokeilemaan muitakin lajeja.

Parasta jalkapallossa on Wibergin mukaan ryhmähenki ja yhdessä liikkuminen sekä lajin monipuolisuus.

– Eräs lapsi kysyi minulta harjoituksissa, että miten olen voinut pelata jalkapalloa, kun olen niin huono maalivahti. Jalkapallon hienous on siinä, että joukkueeseen mahtuu hyvin erilaisia pelaajia ja pelityylejä. Yhden pelaajan ei tarvitse hallita kaikkea, vaan kyse on siitä, miten hyvin yksilöt pelaavat yhteen.

Aikuisten futiskoulun kevätkausi alkaa 13.4. kello 19 Hovirinnan koulun kentällä. Lisätiedot: mona.wiberg@kaapo.fi tai p. 040-7765918