
Jalkapalloseura KaaPon nimi on noussut otsikoihin negatiivisessa valossa. Urheilun oikeusturvalautakunta kumosi KaaPon päätöksen siirtää 11-vuotias pelaaja kesken kauden toiseen joukkueeseen ilman hänen suostumustaan. Asiaa käsiteltiin lautakunnassa pelaajan vanhempien aloitteesta.
Lahjakas juniori on pelannut ikäistään vuotta vanhempien joukkueessa, mutta kevättalvella hänet siirrettiin yllättäen omanikäistensä joukkueeseen. Siirtoa edelsivät vanhempien ja seuran väliset erimielisyydet, jotka koskivat lapsen saamaa peliaikaa ja vastuuvalmentajien apuna toimivien isävalmentajien toimintaa.
Valituksen tehneet vanhemmat kokivat, että siirto oli rangaistus heidän esittämästään kritiikistä seuraa ja valmennusta kohtaan. KaaPon mukaan siirron taustalla oli yksin urheilulliset syyt.
Urheilun oikeusturvalautakunta päätti, että pakkosiirto on kumottava ja velvoitti KaaPoa maksamaan tapauksen käsittelystä aiheutuneet kulut 3 487,50 euroa. Lautakunta kiinnitti erityistä huomiota siihen, että siirto tehtiin ilman pelaajan suostumusta ja tätä kuulematta. Yksi lautakunnan jäsen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.
Päätöksen myötä junioripelaaja olisi voinut siirtyä takaisin vuotta vanhempien joukkueeseen, mutta hän päätyi vaihtamaan seuraa.
Yllättikö oikeusturvalautakunnan ratkaisu, KaaPon puheenjohtaja Olli Tuominen?
– Päätöksessä yllätti kaksi asiaa: ensinnäkin lautakunta ei pitänyt uskottavana, että siirtopäätös oli eri prosessi kuin vanhempien kritiikki valmennusta kohtaa. Toiseksi lapsen kuuleminen nostettiin lautakunnan päätöksessä vahvasti esiin. Sitä ei tuotu esille valituksessa eikä muutenkaan prosessin aikana.
Perustelit Turun Sanomien haastattelussa (31.3.), että pelaajan peliaika väheni, koska hän ei ollut riittävän hyvä siinä ryhmässä. Seuran viestintä ja yksittäisen pelaajan taitojen ruotiminen julkisuudessa on herättänyt hämmennystä. Tekisittekö nyt jotakin toisin?
– KaaPo ei ole missään kyseenalaistanut pelaajan pelitaitoja, vaan todennut pelaajan olevan lahjakas 2012-ikäluokan pelaaja. KaaPo on nähnyt puhtaasti pelaajakehityksellisistä syistä paremmaksi harjoitus- ja peliympäristöksi pelaajan oman ikäluokan eli 2012 syntyneet, Tuominen vastaa.
KaaPo on viime vuosien aikana noussut otsikoihin ikävissä asiayhteyksissä, esimerkkinä tästä kiistat Kaarinan Nappuloiden kanssa, puheenjohtajan ja hallituksen ero sekä rasismikohun keskelle ajautunut valmentaja. Onko tämä sattumaa?
– KaaPo liikuttaa joka viikko noin tuhat lasta ja nuorta. Seuran toiminnassa varmaan on jotain positiivisiakin asioita. Aina varmaan on kehitettävää, mutta näiden asioiden osalta en näe yhtäläisyyttä.
Miten seura aikoo muuttaa toimintatapojaan niin, että tämänkaltaiset tapaukset vältetään tulevaisuudessa?
– Tällä hetkellä seura arvioi prosessejaan sekä toimintatapojaan. Kun arviointi on saatu päätökseen, seura kouluttaa toimihenkilöt ja tiedottaa linjauksistaan seuran sivuilla. On selvää, että tämän kaltainen julkisuus ei voi olla vaikuttamatta linjauksiin, Tuominen näkee.
Pelaajien vanhemmat toimivat vastuuvalmentajan apuna eli oto-valmentajina. Miten huolehditaan siitä, etteivät valmennuksessa mukana olevat vanhemmat suosi omia lapsiaan muiden kustannuksella?
– Näin suuri seura ei voi toimia ilman vanhempia, vapaaehtoistoimijoita tai oto-valmentajia. Valmentajat ja toimihenkilöt toimivat oman parhaan taitonsa mukaisesti, seuran täytyy luottaa tähän.
Kokonaisuus on aina valmennusryhmän vastuulla, jota meillä johtaa seuran palkkaama päätoiminen valmentaja. Yksittäinen oto-valmentaja ei päätä esimerkiksi peliryhmistä tai pelaajasiirroista. Seuralla on selkeästi linjattu prosessi, jossa päätökset tehdään ja niihin osallistuu koko valmennusryhmä ja tarvittaessa valmennuksen tuki.
Lue lisää urheilun oikeusturvalautakunnasta ja riskistä, jonka perhe otti, täältä.