Jätelautakunnassa toimiva kansan­edustajaehdokas sai uhkasakon sotkuisesta tontistaan – Toinen ehdokas säilyttää asuinalueella rekka-autoja

0
Marin kioskin täytyi lähteä, sillä se sijaitsee kaavassa puistoalueeksi tarkoitetulla paikalla.

Kaksi tämän kevään eduskuntavaaliehdokasta joutuu Kaarinassa siivoustöihin tuhansien eurojen sakon pelossa. Kaarinan ympäristölautakunta asetti heille viime viikolla uhkasakot vauhdittaakseen heidän kiinteistöjensä siistiytymistä.

Toinen, jolle uhkasakko asetettiin, on Markku Agge, perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu, joka sai hiljattain eduskuntavaaleissa lupaavan äänimäärän. Agge on myös Kaarinan edustaja Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnassa, mutta hänen oman tonttinsa jätteet ovat harmistuttaneet ihmisiä.

Aggen tontti sijaitsee haja-asutusalueella metsän keskellä. Kaupunki haluaa siistimmäksi ensisijaisesti rannan eli Kuusistonsalmen veneilijöille näkyvän osan.

Toinen uhkasakon saaja on Jouni Aaltonen, Vapauden liiton kansanedustajaehdokas, joka sai vaaleissa kourallisen ääniä. Hänen kiinteistönsä sijaitsevat asuinalueella Piispanristintien varrella. Paikalla toimi aikoinaan lapsen pitämä Marin kioski, josta uutisoitiin valtakunnan mediaa myöten. Tontti on toiminut myös kuorma- ja rekka-autojen pysäköintipaikkana, vaikka se on kaavoitettu asuinalueeksi.

”Kyllä omaakin silmää harmittaa”

Kaarina-lehti tavoitti sekä Markku Aggen että Jouni Aaltosen, ja kumpikin suhtautui uhkasakkoon ymmärtäväisesti.

– Kunnioitan lautakunnan päätöstä ja noudatan sitä. Kyllä minä pystyn tekemään sen, mitä toivotaan, Agge vastaa.

– En voi kiistää, etteikö tontti olisi sekaisin. Meillä on paljon keskeneräisiä hankkeita.

Hän kokee, että hänen oman pihansa siisteydellä ei ole merkitystä hänen ratkaisuilleen seudun jätehuoltolautakunnassa.

Lisäksi Agge miettii, että heidän perheensä harrastaa asioita, jotka eivät varmastikaan kaikkien silmää miellytä, kuten majojen rakentelua, nikkarointia ja autolla ajelua metsässä. Kaikenlaisia tarvikkeita ja romuja on tullut säilytettyä sillä mielellä, että niistä voi myöhemmin olla hyötyä.

Samantapainen tausta on Aaltosen tontin sotkeutumisella. Hän harrasti teräsveneitä ja rekka-autoja ja rakenteli niitä. Aina jonkin hajotessa tuli mietittyä, että tuostakin voisi jotain vielä tehdä.

– En ole veneitä ja rekkoja enää vuosiin harrastanut, ja kyllä nämä harmittavat omaakin silmää, hän kommentoi.

– Työelämässä en vain ehtinyt ja saanut aikaiseksi siivota. Vuosi takaperin tuli siivouskehotus, ja sen jälkeen täältä on lähtenyt monta romukuormaa ja venettä, mutta tavaraa on niin järkyttävän paljon, että muutos ei vielä ole ollut suuri.

Huhtikuun alussa hän jäi eläkkeelle, ja sen jälkeen siivoustahti on nopeutunut. Hän arvioi, että valmista olisi jo muutaman viikon sisällä.

Romurekat pois ja polttopuupaikka muualle

Sekä Markku Aggen että Jouni Aaltosen on saatava siivoustyöt valmiiksi marraskuun puoleenväliin mennessä.

Mikäli näin ei käy, Aggelle rapsahtaa sakkoa 9 000 euroa ja Aaltoselle 12 000 euroa. Tarvittaessa summa alkaa kasvaa tuhannella eurolla jokaista seuraavaa kolmea kuukautta kohti.

Lautakunnan vaatimuksena on, että Aggen tontilta on kuljetettava pois tai muuten siistittävä tynnyrit, rakennusjäte ja romuautot. Ränsistyneet katokset tulee purkaa, joskin lammaskatos saa jäädä. Rannasta on siirrettävä polttopuiden käsittelypaikka muualle, sillä nykyistä paikkaa pidetään laitteineen epäsiistinä. Rannan useat veneet tulee sijoittaa yhteen paikkaan.

Lisäksi vuonna 2012 käyttöön otettu, loppukatselmoimaton omakotitalo tulee saattaa valmiiksi. Sen luvattomalle katokselle on haettava lupaa tai katos on purettava.

Aaltosen kiinteistöiltä on vietävä pois kioskirakennus, romuatot, kuorma-auton perävaunuja, veneet sekä puutavarakasa ja muut kaupunkikuvaa rumentavat laitteet. Kuorma- ja rekka-autot eivät saa enää pysäköidä alueella.

Epäsiistien kaarinalais­kiinteistöjen tilanne tarkastetaan tänä keväänä

Kaarinan johtava rakennustarkastaja Jukka Latokylä kertoo, että epäsiistiksi tiedettyjen kiinteistöjen tilanne tarkastetaan Kaarinassa toukokuun aikana.

– Annamme ihmisille kesäksi harrasteita, hän kommentoi pilke silmäkulmassa ja vakavoituu:

– Haluamme selkeästi viedä nämä nyt eteenpäin.

Kyseisissä pihapiireissä on esimerkiksi romuautoja ja purkurakennuksia tai muuta, mikä selvästi rumentaa tai vaarantaa ympäristöä.

Tarkastettavia kiinteistöjä on yhteensä 25. Mikäli siivouskehotukset eivät tuota tulosta, osalle voi olla luvassa vastaavia uhkasakkoja kuin Markku Aggelle ja Jouni Aaltoselle.

– Yleensä asiat on saatu kuntoon ihan vain kehotuksilla ja keskusteluilla, Latokylä toteaa.

Latokylän mukaan siivoustöitä vauhdittavat uhkasakot eivät tähän mennessä ole menneet maksuun, vaan pelkkä uhka on riittänyt käynnistämään työt.

– Eräässä tapauksessa uhkasakko oli langetettu ja mennyt lisäeriinkin, mutta keskeytimme sen, koska henkilöllä ei ollut tosiasiallista mahdollisuutta siivoamiseen. Kaupunki teetti silloin siivoustyöt ja peri niiden kustannuksia ulosotossa.