KaaPon juniorikiistan valittaja otti tuhansien eurojen riskin

0
KaaPo-talo. Arkistokuva.

Viime vuonna Suomen oikeusturvalautakunnassa käsiteltiin kaikkiaan 41 valitusta, joista lähes neljäsosa koski jääkiekkoa (10 tapausta). Toiseksi eniten valituksia kertyi nyrkkeilyn/thainyrkkeilyn sekä jalkapallon piiristä, kummastakin viisi tapausta. Kaikki loput 21 päätöstä jakautuivat 17 lajin kesken.

Valitusmäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa viime vuosina. Vuonna 2021 päätöksiä annettiin 37 ja sitä edeltävänä 31 tapauksessa. 2010-luvulla päätösmäärät jäivät järjestään alle 30:n.

Yli puolet viime vuoden valituksista koski eri kurinpitomenettelyjä urheiluseuroissa, mutta oikeusturvalautakunta käsittelee vuosittain myös dopingrikkomuksia, huippu-urheilun arvokisavalintoja ja harrastajien tai seurojen oikeudenmukaista kohtelua.

Se, että pieni urheiluseura tai yksityishenkilö lähtee hakemaan oikeutta oikeusturvalautakunnalta, on kuitenkin kynnyksen takana.

Valituksen tekeminen maksaa yksityishenkilölle 300 euroa ja seuralle 800 euroa, joten kyse on aina myös valittajan näkökulmasta taloudellisesta satsauksesta sekä ennen kaikkea riskistä – kannattaako kaikkia eripuraisuuksia lähteä ratkomaan lautakuntaan asti? Toisaalta jos valitus menestyy, valitusmaksu palautuu takaisin valittajalle.

Silti käsittelyssä on harvoin kyse pelkästä valitusmaksusta. Esimerkiksi KaaPon ja vastentahtoisesti seuran sisällä joukkueesta toiseen siirretyn junioripelaajan tapauksessa valitusmaksun lisäksi käsittelykuluihin lukeutui yli 3 000 euron edestä lautakuntakuluja. Kaikkiaan kyse oli asianajotöineen 3 487,50 euron tapauksesta, jossa maksajana olisi, päätöksen kääntyessä valittajaa vastaan, ollut yksittäinen valittaja.

Nyt kulut maksaa KaaPo, ja vaikka seura onkin paikallisesti iso, voidaan noin 3 500 euron kuluerää pitää varsin mittavana.

Urheilun oikeusturvalautakunta

  • Perustettu vuonna 1991 urheilujärjestöistä riippumattomaksi muutoksenhakuelimeksi.
  • Perustajana olivat tuolloin urheilun keskusjärjestöt SVUL, TUL, SPL, CIF ja OK.
  • Valittajana voi lautakunnassa olla urheilija, muu luonnollinen henkilö tai yhteisö, jonka oikeuteen tai etuun valituksen kohteena oleva asia vaikuttaa.
  • Valituksen kohteena voivat olla yhdistyksen päätökset, joissa on kysymys erottamisesta yhdistyksen jäsenyydestä, jäsenoikeuksen rajoittamisesta tai kurinpitotoimista sekä päätösten sääntöjenvastaisuudesta.