Kaarinalaiset lintukodot lähtevät Kroatiaan

0
Sibel Kantola ja taidelinnunpöntöt.

Kaarinaa voi kuvailla lintukodoksi – tai ainakin Kaarinassa tehdään taidekoteja linnuille.

Taidegalleria Mökki Galleria, pönttöverstas 2. Luonto ja Kaarinan kaupunki tekivät yhteistyössä kahdesta linnunpöntöstä koostuvan taideteoksen Home Sweet Home. Pöntöt on maalannut Sibel Kantola ja rakentanut Harri Tuomi.

Home Sweet Home -linnunpöntöt ovat tällä hetkellä katseltavissa Rauhalinnassa Mökki Gallerian pihapiirissä. Niihin on maalattu sini- ja talitiaisia. Pönttöjen pohjiin on kiinnitetty QR-koodeja, joiden kautta pääsee lukemaan lisää pöntöistä ja niiden asukkaista.

– Kaikille maailman asukkaille tärkein paikka on koti, ja elämisen siellä mahdollistaa rauha. Koti ja rauha ovat elämän pääasioita, taiteilija Sibel Kantola taustoittaa projektin sanomaa.

– Jokaisella on oma tapansa elää. Toinen asuu väljästi omassa rauhassa, toiset elävät isossa ryhmässä, mutta kaikki ovat kiitollisia siitä, että on oma koti ja katto pään päällä. Tämä asia ei nykypäivän maailmassa ole itsestäänselvyys.

Ajatus kodin tärkeydestä on puhutteleva tämänhetkisessä epävakaassa ja turvattomassa maailmassa.

Pöntöt sijoitettiin alun perin Pyhän Katariinan puistoon, mutta paikka on sen verran meluisa ja rauhaton, että ne siirrettiin maaliskuussa Rauhalinnaan. Ei kestänyt kuin hetken, kun uusia asukkaita saapui tutkimaan uusia asuntoja.

Toukokuussa Home Sweet Home laajenee Suomen ulkopuolelle: Suomen Kroatian-suurlähettiläs Kalle Kankaanpää lahjoittaa Kantolan kuvittamia linnunpönttöjä ystävyysojennuksena Dubrovnikin kaupungille.

Tänä keväänä julkaistaan vielä uusi sarja, Taidelinnunpöntöt. Siihen kuuluu parikymmentä linnunpönttöä ja mehiläiskoteja, jotka Kantola kuvittaa.

Artikkelin kirjoittivat Jussi Helle ja Tove Forssell .