Kaarinan kaupunki on aikeissa hylätä Salvelan kartanon huutokauppatarjouksen – Näin Harri Virta kommentoi

0
Salvelan kartano on Piikkiön entinen kunnantalo, joka valmistui vuonna 1919. Rakennus ja miljöö on suojeltu. Kauppaan kuului hehtaarin määräala.

Salvelan kartanon lopullista kohtaloa on odotettu helmikuun puolestavälistä saakka, jolloin kartanon huutokauppa päättyi Huutokaupat.com-palvelussa. Tulevana maanantaina Kaarinan kaupunginhallitus pääsee lopultakin päättämään, hyväksytäänkö voittanut huuto Salvelan kartanosta vai ei.

Toistaiseksi ostajalle on luvassa huonoja uutisia: kaupunginjohtaja Harri Virran ja maankäyttöinsinöörin Henna Correia Nocan esitys hallitukselle on, että huutokauppatarjous hylätään. Esityslistalla ei tarkenneta, mikä tarjouksessa on vikana.

– Huutokaupan sääntöjen mukaan kaupungilla on oikeus hyväksyä tai hylätä ostotarjous. Esitän, että käytämme oikeuttamme olla hyväksymättä tarjous. Tässä kohtaa emme halua avata syitä enempää, kaupunginjohtaja Harri Virta kommentoi.

Voittaneen huudon teki Bure Capital Oy, joka on helsinkiläinen, perheomisteinen sijoitusyhtiö. Sen esittämässä kartanon käyttösuunnitelmassa rakennus peruskorjattaisiin ja palautettaisiin yksityiseen asuinkäyttöön. Lisäksi Bure Capitalin pääkonttori siirtyisi Salvelaan.

Bure Capital kertoo käyttösuunnitelmassa aikovansa restauroida kartanon pieteetillä. Tavoitteena on arkkitehtuurin alkuperäisen arvokkuuden palauttaminen. Esimerkiksi vuotavan teräspeltikaton tilalle havitellaan savitiilikattoa. Huonejärjestys palautettaisiin vastaamaan alkuperäistä huonejakoa.

Julkisesti saatavilla olevien taloustietojen perusteella Bure Capitalilla on lähtökohtaisesti hyvät resurssit kunnostaa kartano. Yritys on perustettu vuonna 2006, sen toimitusjohtaja on Esa Halmari ja työntekijöitä on 40.

Kartanon lähtöhinta oli huutokaupassa nolla euroa, ja hinta kipusi 470 470 euroon. Kartanosta käytiin kilpahuutoa kahden tarjoajan välillä. Kaupunki ei Virran mukaan ole aikeissa hyväksyä myöskään toiseksi korkeinta ostotarjousta.

– Salvelan kartanosta järjestään todennäköisesti uusi kilpailutus. Ei huutokaupan kautta, vaan normaalina tarjouskauppana. Katsotaan tätä tarkemmin syksyllä, Virta sanoo.

Kaupunki on aiemmin koettanut myydä kartanoa 710 000–950 000 eurolla. Historiallisesti arvokkaassa kartanossa on runsaasti remontoitavaa. Öljylämmityksen kattilat ovat kymmenen vuoden sisällä tulossa teknisen käyttöikänsä päähän, ulkorappaus on lohkeillut ja vesikouruissa on vuotoja.

Juttua täydennetty 14.4.2023 kello 12.30 kaupunginjohtaja Harri Virran kommenteilla.