Kaarinan lukion kasvatin Pispala-biisi soi radioissa

0
Kuvassa ylimpänä Lempi Elo. Lisäksi yhtyeen muut jäsenet Matti Tervo, Peetu Jakola, Aaro Lehtovaara, Seppo Kitachev ja Vilja Eteläkoski.

Kaarinan lukion musiikkiteatterilinjalta valmistuneen Lempi Elon (Lempi Saurén) Pispala -single on soinut viime aikoina kotimaisilla radiokanavilla ja Spotifyssa. Kappale on hänen uudelta, viime viikolla julkaistulta levyltään Huojuvat puut .

– Oli upeaa kuulla kappale etenkin Radio Suomessa, sillä se kanava soi aina lapsuudenkodissani Tarvasjoella, nuori, lupaava lauluntekijä kommentoi.

Kaarina-lehti haastatteli Lempi Eloa edellisen kerran loppuvuonna 2020. Tuolloin hän oli ollut äänittämässä levyä Kirkkonummella vanhan observatorion kupolissa. Kyse oli hänen omasta sooloprojektistaan, jossa kappaleita säesti vain matkaharmoni.

Tällä kertaa levyä on ollut tekemässä kuusihenkinen yhtye, jossa soi kitara, rumpujen ja basson lisäksi muun muassa fagotti ja piano. Musiikissa voi kuulla vaikutteita folkista, taidepopista, progesta, jazzista  – ja jopa Suvivirrestä .

– Tämä levy eroaa paljonkin aiemmasta levystä. Observatorio oli enemmän projekti, pakattiin pari autoa lockdownin aikana ja ajettiin observatoriolle. Kappaleet olivat sellaisia kuin olivat. Tällä kertaa sovituksia on hiottu pitkään, artisti kertoo.

Yhtäläisyytenä molemmissa levyissä on taustalla soiva harmoni.

Kaarina-laulu kumpuaisi linnasta

Kaarinan kaupungin kulttuuripalveluissa työskennellyt Lempi Elo pysähtyy ensi viikolla levynjulkaisukiertueellaan Kaarinassa.

Artisti kertoo ihailevansa Avishai Cohenin , Stingin ja Kerkko Koskisen omaäänisiä sävellyksiä sekä J. Karjalaisen ja Hectorin sanoituksia.

Hänelle itselleen laulujen säveltäminen ja sanoittaminen on tapa tarkkailla ja käsitellä maailmaa. Yhdeksän vuotta -kappaleessa on yhtymäkohtia lapsuuden Tarvasjokeen ja koulujen kevätjuhlissa soivaan Suvivirteen , eikä Pispala -kappaletta olisi syntynyt ilman Tampereella asuttua vuotta.

Lempi Elo ei ole ensimmäinen artisti, joka on kirjoittanut laulun Pispalasta – mikä Pispalassa innostaa tekemään lauluja?

– Turun seudulla asuneena minua inspiroi Pispalan ja sen ympäröivien järvien tuoksu. Siellä asuu monia taideihmisiä. Myös kaupungin paras underground-keikkapaikka Vastavirta sijaitsee aivan Pispalan sydämessä.

Jos Lempi Elon pitäisi tehdä Kaarinasta laulu, mistä hän lähtisi liikkeelle?

– Asuin lukioaikana Kaarinassa ja sen jälkeenkin olen pyörinyt seudulla. Kaarinan upeat metsät ja meren läsnäolo ovat varmasti vaikuttaneet kappaleisiini silloin. Jos nyt tekisin laulun Kaarinasta, se yhdistelisi omaa historiaani Kaarinassa, luontoa sekä voisi inspiroitua esimerkiksi Kuusiston linnasta.

Lempi Elon levynjulkaisukonsertti Kaarina-talossa torstaina 20.4. kello 19–20. Konsertissa on vapaaehtoinen käsiohjelmamaksu.