Kaarinan Taitoluistelijat on samassa ahdingossa kuin ennenkin – Lähteekö seura kulukuurille?

0
Dream Edges Junior. Sinisissä asuissa edessä Elsa Vahtola ja takana Lilian Hägg. Kuvan otti Ville Vairinen.

Kaarinan Taitoluistelijat vaihtoi viime viikolla kotipaikkansa Turusta takaisin Kaarinaan, sillä olosuhteet eivät olleet Turussa sen paremmat kuin Kaarinassakaan. Seuran puheenjohtaja Ville Vairinen, mikä Kaarinan Taitoluistelijoiden taloustilanne tällä hetkellä on?

– Seuran talous on sinällään kunnossa, mutta luistelijoiden kustannukset ovat kasvaneet.

Päättyvällä kaudella jouduimme nostamaan heidän kausimaksujaan 10 prosentilla siitä, mitä olimme ennalta ilmoittaneet. Ensi kaudella joudumme nostamaan kausimaksuja 20 prosentilla vuoden takaiseen arvioon verrattuna.

Aikooko seura tehdä sopeutustoimia säästöjen saamiseksi?

– Valmennustuntien määrää pienennetään, käytännössä siksi, että kärkijoukkueemme eli seniorijoukkue Dream Edges lopetti. Joukkueen toinen valmentaja lopettaa valmennustyöt, ja seurassa myös toisen valmentajan työnkuvaa muutetaan.

Muutosten jälkeen meillä on palkattuna työvoimana kolme päätoimista valmentajaa, yksi osa-aikainen valmentaja ja useita tuntivalmentajia.

Kuinka paljon harrastus maksaa luistelijalle pahimmillaan?

– Kaarinan Taitoluistelijoiden huipputasolla harrastus maksaa 10 000 euroa kaudelta, kaikkine kustannuksineen. Osan tästä summasta joukkeet tosin keräävät varainhankinnalla ja sponsorituloilla.

Pienemmät luistelijat toki pääsevät paljon halvemmalla.

Oletteko yrittäneet saada lisää apua sponsoreilta?

– Sponsorien löytäminen seuralle on hankalaa ja niin pienen vapaaehtoisjoukon käsissä, että summat jäävät pieniksi. Toki meillä on tärkeitä pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita.

Onko epävarma tilanne ja harharetki Turkuun vienyt teiltä luistelijoita?

– Ei niinkään. Päättyvänä kautena olimme kaarinalaisia ja ensi kaudella myös, joten sinällään katkosta tai lisähintaa tästä ei tullut.

Sen sijaan kustannusten kasvamisen vuoksi lopettajia on valitettavasti ollut.

Yllättikö Turun nihkeys?

– Osin kyllä. Emme olleet varautuneet siihen, että Turku muuttaisi avustusperiaatteitaan takautuvasti eli että vuonna 2022 Turkuun siirtyneitä seuroja kohdellaan eri tavoin kuin muita turkulaisia seuroja. Tällä tarkoitettiin vain meitä. Olimme olettaneet, että jos avustusperiaatteita muutetaan, jatkossa vastaavista kotipaikan vaihtamisista ei olisi hyötyä.

Kun olimme virkamiestasolla tehneet ennakkotiedustelua, keskusteluissa meille kyllä varoitettiin, että Turun jääaikaresurssit ovat niukat.

Näimme Turkuun siirtymisen viime syksynä parhaimmaksi vaihtoehdoksi, mutta koska tila- ja taloushyödyt siirtymisestä jäivät saamatta, Kaarinaan palaaminen nousi paremmaksi vaihtoehdoksi. Pääosa harjoituksistahan käydään Kaarinassa, ja keskitymme nyt siihen, että Kaarinassa saataisiin jääolot paremmiksi.

Oletteko tähdänneet liian korkealle suhteessa realiteetteihin?

– En koe näin. Meillä on osaavat valmentajat ja taitavat luistelijat, joilla on erittäin hyvät mahdollisuudet päästä huipulle.

Ajattelimme kyllä, että Turkuun siirtyminen veisi meitä seurana eteenpäin, mutta olemme myös Kaarinan olosuhteissa saavuttaneet menestystä.

Nyt, kun seniorijoukkue on poissa, meillä on myös merkittävästi pienentynyt huipputasoisen jääajan tarve, jota Kaarinassa ei ole saatavilla.

Kaarina linjasi hiljattain, että uutta jäähallia ei kannata rakentaa Kaarinaan, koska siirryitte Turkuun. Nyt tilanne muuttui. Palautatteko uuden jäähallin keskusteluun?

– Haluamme kyllä käydä keskustelua siitä, että kaupungin pitkän aikavälin suunnitelmissa olisi rakentaa uusi jäähalli, vaikka lähivuosina se ei olisikaan investointilistalla.

Mikä opetus Turun harharetkestä saatiin?

– Kotipaikka merkitsee urheilussa. Kunnan päätöksentekijöillä on merkittävä vastuu siinä, miten seura voi menestyä.

Nyt meidän vaikeaan tilanteeseemme on Kaarinassa havahduttu. Ehkä meitä kuunnellaan jatkossa paremmin.

Miltä seuran tulevaisuus nyt näyttää?

– Toiminta jatkuu siten kuin ennenkin mutta ilman seniorijoukkuetta. Edustusjoukkueenamme on nyt Dream Edges Junior, joka sai tänä vuonna SM-hopeaa.

Kausi päättyi juuri. Parhaillaan harjoittelemme uusilla joukkueilla ja rakennamme ensi kauden kilpailuohjelmia ennen kuin siirrytään kesätauolle.