Kaarinan veteraanijuhla pidetään tänä vuonna Turussa – Ilmoittaudu bussikuljetukseen

0
Seppeleet ilmaantuvat veteraanien muistomerkeille ensi viikon torstaina. Kuva on vuodelta 2021, jolloin seppeleen laskivat Mitzi Jussari ja Keijo Tapper Kaarinan keskustan veteraanipuistossa.

Kansallista veteraanipäivää vietetään vuosittain huhtikuun 27. päivänä Suomen sotaveteraanien kunniaksi ja muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Päivä on Lapin sodan päättymispäivä.

Kaarinassa kansallista veteraanipäivää on perinteisesti vietetty juhlatilaisuudella sekä seppeleenlaskulla sankarihaudoilla ja muistomerkeillä. Tänä vuonna veteraanijuhlaa ei ole Kaarinassa: valtakunnallinen pääjuhla järjestetään Turussa, ja myös Kaarinassa pakataan juhlatamineet ja seura Turkuun.

Edellisen kerran kansallinen veteraanijuhla järjestettiin Turussa 12 vuotta sitten.

Kaarinasta järjestetään yhteiskuljetus Turkuun. Kaupungin bussi lähtee Piikkiöstä veteraanipäivän aamulla kello 8.30 ja kulkee Kaarinan keskustan ja Littoisten kautta Turun tuomiokirkkoon. Kirkosta bussi kuljettaa kaarinalaiset pääjuhlaan Turun Messukeskukseen ja myöhemmin takaisin Kaarinaan. Bussikuljetukseen on ilmoittauduttava etukäteen.

Seppeleet lasketaan Kaarinassa tuttuun tapaan

Vaikka varsinainen pääjuhla vietetään Turussa, järjestetään Kaarinassa muuta ohjelmaa veteraanipäivänä. Seppeleet lasketaan perinteisesti aamuyhdeksältä keskustassa veteraanikivellä sekä Kuusiston ja Piikkiön hautausmailla.

Päivällä järjestetään myös kuorokiertue Kaarinan palvelu- ja hoitokodeissa. Esiintymässä ovat Kaarinan musiikkiluokkien 3.–6.-luokkalaisten kuorot.

– Varsinkin nuorille on hienoa saada yhdistettyä musiikin ilon jakamista ja esiintymiskokemuksen kerryttämistä. Kovasti odotetaan kiertuetta! musiikkiopettaja Nora Varke sanoo.

Epävakaa maailmantilanne koskettaa nuoria sukupolvia, ja veteraanipäivän merkitys on nykyään korostunut. Vielä on saumaa antaa opetuksia ja vetovastuu uusille sukupolville, jotta heillä olisi eväitä kohdata maailmaa, jollaista ei oltu heille kaavailtu. Tämän vuoden teemana onkin Sotiemme opetukset – Tulevaisuutemme turvaksi.

Ilmoittaudu Kaarinan bussikuljetukseen 22.4. mennessä kaupungin verkkosivujen kautta tai palvelupisteillä Kaarina-talossa ja Piikkiön kirjastossa.

Mukana Turun juhlan valmisteluissa ovat Turun kaupunki, Puolustusvoimat, maanpuolustusjärjestöjä, seurakunnat, Forum Marinum, Turun Messukeskus ja Lounais-Suomen partiopiiri.

Messu Turun tuomiokirkossa 27.4. kello 10, seppeleen lasku klo 11.30, Turun Messukeskuksessa lounas klo 12.30 ja pääjuhla klo 14. Pukeutumisohjeena tumma puku, kunniamerkit. Kaikki tapahtumat ovat avoimia yleisölle.