Kaikilla mantereilla käynyt pariskunta auttaa tyttöjä valloittamalla Mulanje-vuoren

0
Pirjo ja Jussi Repo ovat valmistautuneet matkaan kapuamalla portaita, hiihtämällä ja käymällä tanssitunneilla.

Hovirinnan uudet kuntoportaat ovat tulleet Pirjo ja Jussi Revolle viime kuukausina tutuiksi. Littoisissa asuva pariskunta aikoo nimittäin kivuta elokuussa Kaakkois-Afrikassa sijaitsevan, 3 002 metriä korkean Mulanje-vuoren huipulle ja auttaa samalla Malawin asukkaita.

Vuoren huiputus on osa Kapua-hanketta, jossa kerätään varoja kehitysmaille kiipeämällä maailman vuorille. Se, miten Revot kuulivat hankkeesta ensimmäisen kerran, on aika hauska tarina.

– Viime kesänä Facebookin sivupalkista osui silmiin Kapua-Malawi. Tiesimme, missä sijaitsee Malawi, mutta emme olleet ikinä kuulleet Kapuasta. Yritin googlettaa, missä se sijaitsee, ennen kuin ymmärsin, että kyse on varainkeruujärjestöstä, Pirjo Repo nauraa.

Mukaan seikkailumieltä ja retkialusta

Matkalle lähtijät eli Kapuajat valittiin hakemusten perusteella. Jokaisen Kapuajan tavoitteena on kerätä hyväntekeväisyyspottiin kaksi euroa per nousumetri. Repojen osalta keräystavoite on 12 000 euroa, joka menee lyhentämättömänä hankkeeseen.

Reilut kaksi viikkoa kestävällä matkalla tutustutaan paikallisiin kyliin, vieraillaan kouluissa ja nähdään konkreettisesti, mihin kerättyjä varoja käytetään. Mulanje-vuoren huiputus on osa triathlonia, jossa myös melotaan Malawijärvellä ja pyöräillään halki kylien.

Maailman kaikilla mantereilla reissanneita Repoja kiehtoi mahdollisuus päästä näkemään ja kokemaan jotakin sellaista, mitä ei muuten tulisi koettua.

Mitään hotellilomaa ei ole odotettavissa. Suomalaisten matkavarustukseen kuuluvat retkialusta ja makuupussi. Perillä odottaa afrikkalainen majoitus.

– Olemme käyneet ennenkin Afrikassa, mutta meitä kiehtoo päästä tutustumaan paikallisten elämään turistimatkaa syvällisemmin, Pirjo Repo sanoo.

12 000 euroa Malawin tytöille

Jo nyt he ovat oppineet uutta esimerkiksi avustusjärjestöjen toiminnasta. Edellisen kerran Afrikassa käydessään Revot vierailivat paikallisessa koulussa ja veivät sinne mukanaan kyniä ja vihkoja.

– Nyt ymmärrän, että toimimme väärin. Ihmisiä pitäisi auttaa paikan päällä, eikä niin, että täältä tulee valkoisia joulupukkeja, jotka tuovat lahjoja Suomesta.

Esimerkiksi kynät ja kumit kannattaisi ostaa paikallisista yrityksistä, jotta lahjoitustavarat eivät horjuta niiden elinmahdollisuuksia.

Vanhoja matkakuvia katsellessaan Revot havahtuivat, että valokuvissa näkyy vain muutama tyttö. Yli 90 prosenttia oppilaista oli poikia.

– Tätä asiaa haluamme vapaaehtoistyöllämme pyrkiä muuttamaan, Revot lisäävät.

Keräyksen tuotto kanavoidaan suomalaisten järjestöjen Väestöliiton, Taksvärkki ry:n ja Kynnys ry:n kautta perille avustuskohteeseen. Vapaaehtoisten keräämät varat ovat osa Suomen ulkomaille antamaa kehitysapua.

Keräyksen tavoitteena on edistää tyttöjen koulutusta, seksuaalioikeutta ja asemaa maailman kolmanneksi köyhimmässä maassa. Malawissa 20 eurolla maksetaan koulutarvikkeet yhdelle tytölle koko vuodeksi.

Kapua-kampanjoita on toteutettu vuodesta 2006. Edellisen kerran Kapua-ryhmä kävi Malawissa vuonna 2018. Sen jälkeen Malawiin on saatu ensimmäinen naispuolinen kyläpäällikkö.

– Se herättää luottamusta, että tällä avulla ja tekemällämme työllä on oikeasti merkitystä, Pirjo ja Jussi Repo sanovat.

Unettomat yöt

Entä miten ihmeessä tavalliset, työssäkäyvät ihmiset saavat vaaditun lahjoitussumman, 12 000 euroa, kasaan? Pirjo Repo tunnustaa viettäneensä varainhankinnan vuoksi unettomia öitä. Puolessa vuodessa pottiin on kertynyt noin 8 000 euroa.

Suuri kiitos tästä kuuluu Repojen mukaan laajalle tuki-, ja kannustusjoukoille, läheisille, ystäville, työkavereille sekä harrastusten puitteista nousseille ideoille. Osana varainkeräystä Revot ovat järjestäneet kädentaitokursseja ja tanssitapahtuman, joiden tuotto on mennyt suoraan keräyspottiin. Tutut taiteilijat ja ohjaajat ovat tarjonneet apuaan auttaakseen heitä saavuttamaan keräystavoitteen.

Vaikka rahasumman kerääminen on aiheuttanut epätoivon hetkiä, matkan varrella on ollut myös ihania kohtaamisia. Joulun alla Revot kiersivät myymässä joulumyyjäisissä käsintehtyjä kortteja ja Afrikka-pipareita. Eräissä myyjäisissä heidän kojulleen tuli brittiläinen taiteilija, joka kertoi asuneensa yli parikymmentä vuotta Malawissa. Taiteilija jätti heille käyntikorttinsa.

– Matka on tuonut jo nyt elämäämme uskomattomia kohtaamisia. Odotan mielenkiinnolla, mitä on vielä edessä, Pirjo Repo sanoo.

Etukäteen pariskuntaa mietitytti, ovatko he kuusikymppisinä liian vanhoja matkalle, joka edellyttää paitsi seikkailumieltä, myös hyvää fyysistä kuntoa.

Näkökulma on matkan varrella muuttunut, ja mikä parasta, se on tuonut ihan erilaisen motivaation liikkumiseen ja kuntoiluun. Kokemus on jo nyt ollut niin ainutlaatuinen, ettei matka jää välttämättä Repojen viimeiseksi.

Revot järjestävät maksullisen hyväntekeväisyysaskartelutapahtuman Puntarissa lauantaina 22.4. kello 11–16. Tapahtumassa askarrellaan Jussi Revon opastuksella paperinen lyhty tai rasioita suklaalevyille. Tapahtuman tuotto menee lyhentämättömänä Kapua-keräykseen. Lisätietoja: www.kapua.fi/osallistujat/repolaiset