Kokoomus ja PS keulilla Kaarinassa – vain Sofia Virta meni läpi

0

Kokoomuksen kannatus kasvoi melkein viisi prosenttiyksikköä ja nousi Kaarinassa 28,9 prosenttiin. Vaalivoitto oli kiistaton. Perussuomalaiset olivat kakkosena 19,2 prosentin kannatuksella ja SDP jäi kolmanneksi 18,4 prosentin ääniosuudella. Näiden puolueiden kannatusmuutos oli kokoomukseen verraten vähäinen.

Neljänneksi kannatuksessa Kaarinassa jäi vasemmistoliitto, viidenneksi vihreät ja kuudenneksi keskusta, jonka kannatus laski selvästi.

Vihreiden Sofia Virta näytti ainoana kaarinalaisena saavan paikan eduskuntaan. Hän kokosi vihreiden suurimman äänipotin, selvästi yli 5000 ääntä.

Viidettä kautta eduskunnassa hakenut kokoomuksen Anne-Mari Virolainen menettänee paikkansa Milla Lahdenperälle muutaman sadan henkilökohtaisen äänen erolla.

Myös demarien Niina Alhon tilanne oli erittäin jännittävä ja vaihtuva pitkin iltaa. Välillä hän oli läpimenneiden listalla ja välillä taas ulkona.

Pienimmillään ratkaiseva vertauslukujen ero kokoomuksen viidennen ja demarien neljännen paikan välillä oli vain kahdeksan, mutta kun vaalipiirin äänistä oli yhdentoista aikaan illalla laskettu yli 95 prosenttia, vertauslukujen ero oli kasvanut yli kahdensadan kokoomuksen hyväksi.

Suhteellisen vaalitavan vuoksi ilman paikkaa jäävä Niina Alho kokosi silti henkilökohtaisesti parisen sataa ääntä enemmän kuin Lahdenperä, joka siis vertausluvun avulla napannee kansanedustajapaikan hänen edestään. Alhon henkilökohtainen äänimäärä oli laskennan loppuvaiheessa jo 4600 ääntä. Selvästi enemmän kuin esimerkiksi Timo Furuholmilla, joka nousi vasemmistoliiton toiseksi varsinaissuomalaiseksi kansanedustajaksi puolueensa puheenjohtajan Li Anderssonin imussa.

Kaarinassa suurimman henkilökohtaisen äänisaaliin haali Petteri Orpo (1 619 ääntä), kakkoseksi ylsi Niina Alho (sd.) (1 386) ja kolmanneksi Ville Tavio (1 202).