Kun kenkä usuttaa juoksemaan – Kaarina-lehti testasi Piispanristillä sijaitsevan liikkeen masai-kenkiä

0
MBT-kenkien pohjarakenteen tarkoitus on antaa tunne seisomisesta ja kävelemisestä epätasaisella alustalla.

Ensimmäisen kengän pukeminen sujuu ongelmitta. Toista jalkaan laittaessa meinaan horjahtaa, sillä kengissä on keinuva pohja.

Kun saan kengät jalkaan, tuntuu, että jalat alkavat itsestään keinutella. Painopiste siirtyy varpailta kantapäille ja taas takaisin.

Minulla on jalassa MBT-kengät, tuttavallisemmin masai-kengät. MBT-nimitys tulee sanoista Masai Barefoot Technology, ja kengän tarkoitus on tuntua jalassa samalta kuin kävelisi paljain jaloin pehmeällä alustalla. Olen saanut kengät muutamaksi viikoksi testattavakseni.

Ensimmäistä kertaa kengät jalassa tuntuu siltä, että näillä on pakko päästä juoksemaan. Maa tuntuu pehmeältä jalan alla, ja kimmoisa kengän pohja saa alustan tuntumaan siltä, että liikkumaan on päästävä.

Uskaltaako näitä käyttää pidempään?

Ensimmäisellä testikerralla käytän kenkiä jalassa vain kymmenisen minuuttia sisätiloissa. Tositoimiin kengillä on tarkoitus päästä vasta seuraavina päivinä.

Kuinka ollakaan; illalla tunnen pohkeissa pientä lihasrasituskipua reisiin ja takamukseen saakka. Selvästi kengät ovat laittaneet jaloissa jotkin pienet lihakset töihin, jotka eivät ole saaneet rasitusta aikaisemmin – mikä on tietysti hyvä. Mietityttää, mitä kengät saavat aikaan pidemmässä käytössä, jos kymmenen minuuttia jo rasittaa pohkeita.

Huoli on kuitenkin turha. Otan kengät päivittäiseen käyttöön ja käytän niitä koiran aamu- ja iltalenkeillä. Jalat tottuvat uusiin kenkiin nopeasti, mutta kävely tuntuu tehokkaammalta kuin tavallisissa kengissä tallustelu. Ryhti suoristuu, ja askel on kevyt. Kävellessä tuntuu yhä, että juoksemaan olisi päästävä.

MBT-kengät on tarkoitettu pääasiassa kovalla alustalla, esimerkiksi asfaltilla lenkkeilyyn. Itse lenkkeilen koiramme kanssa pääasiassa alueella, jossa puolet maastosta on epätasaista metsää, puolet tasaista hiekkatietä.

Juostessa tasaisella alustalla kengät pääsevät parhaiten oikeuksiinsa – askellus tuntuu kevyeltä, eikä alastulo täräytä jalkaa samalla tavalla kuin tavallisissa kengissä.

Sirommat kengät toivelistalla

Testissä on Gore-Tex-lenkkarit, jotka tuntuvat hivenen raskailta ja kömpelöiltä tähän vuodenaikaan.

Valikoimissa on olemassa sandaaleitakin, mutta ulkonäöllisesti ne näyttävät enemmän terveysjalkineilta kuin kesäkengiltä. Toivoisin valikoimiin myös sirompia ja kapealestisempiä malleja kapeammille jaloille.

Kaikkinensa muutaman viikon käytön jälkeen kengissä on ollut miellyttävää kävellä. Aika ajoin vaivannut lonkkakipuni ei kiusaa näitä kenkiä käyttäessä ollenkaan.

Piispanristillä on MBT-jalkineisiin erikoistunut liike

Testissä olleet MBT-jalkineet olivat kotoisin Piispanristillä sijaitsevasta liikkeestä, joka on erikoistunut MBT-jalkineisiin sekä isoihin kenkäkokoihin ja paljasjalkakenkiin.

Jussi Salomäen isotkengät-yritys toimii pääasiassa verkkokauppana, mutta myymälä on auki pari kertaa viikossa ja etukäteen sovitusti. Kesäkuussa yritys on siirtymässä Nautikulman yläkertaan, ja samalla se laajentaa hiukan aukioloaikojaan.

Salomäki on toiminut kenkäalalla parinkymmenen vuoden ajan. Hän on työskennellyt muun muassa Myllyn Halosen kenkäosaston hoitajana, mistä alun perin lähtikin idea oman yrityksen perustamiseen.

– Huomasin, että isot koot olivat todella suosittuja ja niille on selvästi tarvetta. Suuria kokoja ei kuitenkaan tavallisissa kaupoissa ole juurikaan saatavilla, Salomäki sanoo.

MBT-kenkiä on saanut Suomesta noin 15 vuoden ajan.

– Niiden maahantuoja Johannes Kvist otti minuun yhteyttä ja kysyi, olisinko kiinnostunut jälleenmyymään niitä, Salomäki kertoo.

Kvist on itse MBT-kenkien vannoutunut käyttäjä ja saanut niiden avulla apua omiin jalkaongelmiin.

– MBT-jalkine on Euroopassa hyväksytty ainoana fysiologisena jalkineena lääkinnälliseksi välineeksi. Sitä voidaan siis käyttää alaraajojen nivelten tuki- ja liikuntaelinvaivojen kuntoutuksessa, Kvist kertoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän