Kyyt ovat jo liikkeellä Kaarinassa – Lämpöennätys helli pääsiäisenä Kaarinaa

0
Kyy osui Voivalan rannassa Ida Salmisen silmiin, kun hän oli lenkillä Voivalassa.

Pääsiäisenä Kaarinassa nautittiin auringosta, lämpöennätykseen saakka. Ilmatieteen laitos tiedotti, että Suomen tämän kevään lämpöennätys tehtiin pitkänäperjantaina Kaarinassa.

Mittari näytti Piikkiössä Yltöisten mittausasemalla myöhäisiltapäivällä 12,8 astetta.

Samantapaista säätä luvataan myös jatkossa. Esimerkiksi ensi viikonloppuna Kaarinassa päästään todennäköisesti jälleen 13 asteen tuntumaan.

Myös kyyt ovat heräilleet tankkaamaan lämpöä eri puolilla Kaarinaa. Kaarina-lehden silmiin osui sosiaalisesta mediasta ensimmäisenä Ida Salmisen kuva kyystä, joka paistatteli kiirastorstaina päivää tien vieressä Voivalan rannan läheisyydessä.

Kevään ikäviin ilmiöihin kuuluu katupöly. Ilmanlaatu on katupölyn vuoksi tällä hetkellä Suomessa monin paikoin välttävä tai huono.

– Jopa pääsiäisenä mitattiin korkeita katupölypitoisuuksia kymmenissä kaupungeissa, vaikka yleensä loma-aikoina liikennettä ja pölyämistä on vähemmän, sanoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pia Anttila tiedotteessa.

Katupöly syntyy, kun liikenne nostaa kuivilta kaduilta talven aikana kertyneitä hiukkasia, jotka ovat peräisin hiekoitushiekasta sekä tien ja renkaiden kulumisesta. Katupöly voi aiheuttaa terveellekin aikuiselle ärsytysoireita.

Pölytilanne helpottuu katujen puhdistuksen edetessä sekä sateiden myötä. Sateita ei lähipäivinä ole luvassa.