”Lattialämmitys ei ole sen kalliimpi kuin patterilämmitys”– Warmia täytti Kaarinassa 20 vuotta

0
Peter Jansén ja lattialämmityksen elementtejä. Elementit tulevat Saksasta ja Suomesta, ja putkien käyttöikä on jopa 500 vuotta.

– Lattialämmitys ei ole sen kalliimpi investoinniltaan kuin patterilämmitys, ja samalla mukavuus on parempi ja käyttökustannukset ennen kaikkea edullisemmat, sanoo Peter Jansén, jolla on yli neljännesvuosisadan kokemus lattialämmityksestä.

Hänen yrityksensä Warmia täytti maaliskuussa 20 vuotta, ja koko tämän ajan yritys on toiminut Kaarinassa. Yrityksen osaamista ovat lattialämmitysjärjestelmien lisäksi sulanapitojärjestelmät ja kattoviilennys.

Lattialämmitys on jalan alla lämmin. Jansén kuvaa, että tuntemuksesta tykkäävät kaikki lapsista vanhuksiin, sillä ihminen reagoi lämpötiloihin merkittävästi jalkapohjien kautta.

Vuonna 2022 rakennetuissa pientaloissa 98% sai lattialämmityksen, kerrostaloasunnoissa luku on 60%.

Pitkäikäinen järjestelmä

Lattialämmityksen hyviin puoliin kuuluu se, että lämmön lähde voidaan valita. Vesikiertoisen veden lämmityksen voi lämmittää millä tahansa. Nykyään erilaiset lämpöpumput ovat yleisin lämmön lähde, ja perusjärjestelmää täydennetään usein hybridiratkaisuna aurinkokennoilla.

– Puhutaan matalalämpöjärjestelmästä. Lattialämmityksessä kiertävän veden lämpö on enimmillään 35 astetta eli matalampi kuin kämmenen iho, avaa Peter Jansén.

– Lattialämmityksen hyviin puoliin kuuluvat myös esteettömyys ja esteettisyys. Lämmitysmuoto sallii isot ikkunat. Lisäksi lattialämmitys on pitkäikäinen, kun liikkuvia osia on vähän. Lattialämmitys kestää rakennuksen iän.

Jansén kehuu lattialämmityksen eroavan patterilämmityksestä myös siinä, että se kierrättää pölyä vain vähän, koska lattian pinnan ja huoneen lämpötilaero on vain muutama aste. Kun lämpötilaero on pieni, ilma liikkuu vähemmän, verrattuna esimerkiksi kuumaan patteriin. Kuuma ilma nousee ylös ja liikuttaa pölyä.

Onkohan lattialämmityksessä sitten riskejä? Arkijärjellä ajatellen vesivahinkojen riski on suuri, kun vesiputkia kulkee tiheästi näkymättömissä talon rakenteissa. Talo aina elää, ja sitä remontoidaan.

Jansénilla ei ole tullut vastaan tällaisia ongelmia.

– Valitsemalla hyvämaineisen toimittajan on moni myöhempi ongelma vältetty. Kotimaiset toimijat tuntevat Suomen olosuhteet. Putkien laatu kannattaa selvittää, sillä laatueroja on. Polyeteeninen putki ei hapetu eikä ruostu.

Kesämökillä järjestelmään kannattaa ajaa alkoholiliuos, joka estää jäätymisen, jos rakennus jätetään kylmilleen. Jos remontoidessa iskee vahingossa putkeen naulanreiän, lattia avataan putken kohdalta ja putki korjataan jatkoliittimellä.

Tiivis talo ei viilene omin päin

Ilmaston muuttumisen myötä yhä useampaa asuntoa viilennetään.

– Viimeisen viiden vuoden aikana on asuntojen viilennys yleistynyt. Kesät ovat olleet kuumia, ja kun samalla uudet asunnot ovat äärimmäisen tiiviitä, on viilennystarve kasvanut, Peter Jansén toteaa.

– Asuntoa voidaan lattialämmitysjärjestelmällä viilentää, kun järjestelmään syötetään viileää vettä, ja kustannukset ovat lähes olemattomat. Toinen vaihtoehto on kattoviilennys. Se on hintavampi, mutta sen saa huonekohtaiseksi, ja siksi se on ilmalämpöpumppua monipuolisempi.

Kattoviilennyksen toimivuus perustuu fysiikkaan. Kylmä valuu alaspäin. Kiertävä vesi on alimmillaan 16 astetta. Warmian akustoivilla kattoviilennyselementeillä voidaan samalla parantaa tilan akustiikkaa vähentämällä kaikua.

Jansén kertoo, että kehitys on viemässä yhä tarkempaan lämpötilan säätöön, jopa neljännesasteen tarkkuuteen.

Säästä kuluissa pitämällä piha sulana

Kaarinalaisen Warmian suurimpiin urakoihin kuuluvat sulanapitojärjestelmät. Yrittäjä Peter Jansén kertoo, että Helsingissä Kampin kauppakeskuksen ja sen torin sulanapitojärjestelmään meni putkea yli 100 000 metriä.

Ratkaisussa hyödynnetään kaukolämmön paluuvettä, eli se on taloudellisesti järkevää.

– Kaukolämpöyhtiöiden suositusten mukaan lämmitysveden ja paluuveden lämpötilaeron toivotaan olevan mahdollisimman suuri. Tämä parantaa hyötysuhdetta, Jansén avaa.

– Sulanapitojärjestelmät eivät ole millään tavalla luksusta, etenkin kun mietitään, kuinka paljon säästetään, kun vältetään liukastumisia, luunmurtumia, hiekoitustarvetta ja siivoustarvetta, koska hiekoitushiekka ei kulkeudu sisätiloihin.