Meeri Tengströmin kolumni: Onko nyt hyvä aika rakentaa?

0

Aloitimme talon rakentamisen reilu vuosi sitten, jolloin energiakriisistä tai korkojen noususta ei ollut aavistustakaan. Onneksi valitsimme talopaketin isolta ja luotettavalta kotimaiselta yritykseltä, jolloin suurin osa kustannuksista pysyi sovitulla tasolla. Maailman tapahtumien seurauksilta emme kuitenkaan välttyneet.

Vanhan sähkölämmitteisen puutaloasuntomme myynti venyi ja hinta laski. Tontin maatöiden kustannukset nousivat. Stressi nousi ja ahdisti.

Lopulta kaikki järjestyi. Saimme asuntomme myytyä ja talon rakennettua. Jouduimme toki ottamaan suunniteltua enemmän lainaa ja hakemaan lisää kiinnityksiä, mutta tullemme toimeen.

Nyt olemme asuneet talossamme reilun kuukauden. Oma talo on ollut unelma, josta tuli totta. Kaiken lisäksi talo on meistä upea ja juuri meille sopiva.

Tekisinkö jotain nyt toisin, jos palaisimme ajassa taaksepäin? Kyllä, olisin myynyt entisen asunnon hyvissä ajoin ennen talon rakentamisen aloittamista. Toisaalta myyntiaika olisi saattanut venyä hyvinkin pitkäksi ja talopakettien hinnat olisivat ehtineet nousta. Emme siis välttämättä olisi kuitenkaan hyötyneet viivyttelystä rahallisesti, mutta stressitaso olisi pysynyt matalampana. Joka tapauksessa emme voi tietää, kuinka asiat olisivat menneet, ja jossittelu on turhaa.

Moni varmaan miettii, onko nyt hyvä aika rakentaa. Minusta silloin, kun on rakennettava, rakennetaan. Elämää ei aina voi suunnitella niin, että se osuu taloudellisesti parhaaseen mahdolliseen aikaan. Jos tässä hetkessä pystyy tekemään tarvitsemansa investoinnin, antaa mennä! Paranevatko näkymät odottamalla? Ehkä voi jopa käydä niin, että investointi ei kohta enää olekaan samalla tavalla mahdollista ollenkaan.

Kuten yleisellä avantosaunavuorolla paikalliset äijät sanoivat, oman talon rakentaminen olisi kaikkien hyvä ainakin kerran kokea, niin ainutlaatuinen kokemus se on. Ainakin tässä talossa asuminen tuntuu aivan erityiseltä, enkä haluaisi olla missään muualla.

Meeri Tengström

Airiston Nuorkauppakamari