Mielipide: Jätehuolto on terveyden ja ympäristön suojelua

0

Kaarina-lehti uutisoi viikko sitten Kaarinan kaupunginhallituksen lausunnosta polttokelpoisen jätteen kuljetustavasta. Päätös kaipaa kommenttia.

Turku on Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan isäntäkunta. Lautakunta päättää 18 kunnan alueella jätemaksuista sekä jätteiden kuljetustavan.

Polttokelpoisen jätteen kuljetuksesta on kiistelty kymmenen vuotta. Vastakkain ovat kunnan kilpailuttama ja kiinteistön haltijan sopima tapa. Hallinto-oikeudet ovat kahdeksan kertaa kumonneet päätöksen kiinteistön haltijan kuljetustavasta lainvastaisena, viimeksi 23.6.2022.

Oikeus arvioi kiinteistön haltijan sopimasta kuljetustavasta koituvan enemmän vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle kuin kunnan järjestämästä. Lisäksi kiinteistön haltijan järjestämä kuljetus ei edistä jätehuollon yleistä toimivuutta kotitalouksien, yritysten tai viranomaisten kannalta. Oikeuksien päätöksissä ei ole arvioitu sen paremmin Kaarinan kuin muidenkaan kuntien jätehuollon yleistä toimivuutta.

Kuljetusten hintaerot ovat syrjiviä ja epätasa-arvoisia. Kaarinassa, Liedossa, Paimiossa ja Ruskolla jäteastian ylimmät tyhjennyshinnat ovat liki kaksinkertaisia alimpiin hintoihin verrattuna. Turussa ja Sauvossa hintaerot ovat vielä suuremmat.

Kaarinan asuinkiinteistöistä viidennes ei osallistu jätelain vaatimaan kuljetukseen; koko sopimus-perusteisella alueella on 12 800 sellaista kiinteistöä. ELY on käyttänyt valvonnassaan jopa uhka-sakkoja saadakseen tarvittavat tiedot kuljetusyrityksiltä.

Kaarina ei ole esittänyt perusteita, joilla kiinteistön haltijan kuljetustapa olisi voitu todeta lainmukaiseksi. Silti Kaarinan kaupunginhallituksen lausuntona on taas kiinteistön haltijan sopima tapa.

Me vihreät kannatamme kunnan kilpailuttamaa kuljetusta. Se on kuntalaisille edullisempi, tasa-arvoisempi, terveydellisesti ja ympäristönsuojelullisesti parempi jätelain ensisijainen vaihtoehto. Laillisesti järjestetty jätehuolto on terveyden ja ympäristön suojelua.

Ulla Haapanen, Kaarinan ympäristölautakunnan pj

Hannu Rautanen, Kaarinan kaupunginhallituksen 3. varapj

Anton Vaaranmaa, Saila Tuokko, Liinu Leiwo Kaarinan ympäristölautakunnasta