”Miksi kaupunki vuokraisi meidän omaisuuttamme?”Hovirinnan taloyhtiöitä kismittää pysäköintialueiden keskittäminen Mainingille

0
Petteri Skovbjerg ja Kaj Lindström Isännänkadun pysäköintialueella. Sillä pysäköi neljän asunto-osakeyhtiön asukkaita: Hovirouvan, Hovipiian, Hovi-isännän ja Hovikartanon.

Kaarinan kaupunkikehityslautakunnan viime viikolla tekemä ratkaisu Hovirinnan pysäköintialueiden keskittämisestä Maininki Kiinteistöpalvelut Oy:lle on herättänyt närkästystä alueen yksityisissä taloyhtiöissä.

– Millä tavoin taloyhtiöt olisivat tähän mennessä käyttäneet Hovirinnan pysäköintialueita vastikkeetta? Taloyhtiöt ovat uskoneet omistavansa pysäköintialueensa, toteaa Petteri Skovbjerg, joka toimii puheenjohtajana asunto-osakeyhtiö Hovirouvassa.

Samaa mieltä on Kaj Lindström, asunto-osakeyhtiö Hovipiian hallituksen puheenjohtaja.

– Täällä on asukkaita, jotka ovat asuneet samassa taloyhtiössä 1970-luvulta saakka. He ovat olleet aika pöyristyneitä, etteivätkö taloyhtiöt omistaisikaan pysäköintialueitaan, hän kertoo.

– Miksi kaupunki saisi vuokrata taloyhtiöiden omaisuutta kolmannelle osapuolelle eli Mainingille? Omaisuuden suoja on vahva suoja, miettii Skovbjerg.

Ovatko sopimukset rauenneet?


Taloyhtiöiden käsitykselle on pohjaa. Hovirinnasta löytyy 1970-luvun asiakirjoja, joiden mukaan kunta sitoutui luovuttamaan pysäköintialueet muun korttelin mukana rakennusyhtiöille ja edelleen taloyhtiöille. Näiden sopimusten perusteella kauppahinta pysäköintialueista on jo maksettu.

Kaikista taloyhtiöistä vastaavia sopimuksia ei ole löytynyt.

Kaupungin näkökulma on, että kyseiset sopimukset eivät parkkialuekiistassa päde. Skovbjerg ja Lindström ihmettelevät käsitystä.

– Taloyhtiöt ovat tähän mennessä maksaneet pysäköintialueidensa katuvalot, asvaltoinnit ja autokatokset. Miksi me olisimme sen tehneet, jos nämä eivät olisi meidän? Osa taloyhtiöistä on myös myynyt parkkiruutuja osakkeina, selittää Lindström.

Asiassa hiertää tietenkin raha. Jos pysäköintialueiden hallinnointi yhdistetään ja Maininki ryhtyy kunnostamaan parkkipaikkoja yhteisesti, kustannukset peritään taloyhtiöiden asukkailta vastikkeissa. Samalla yksityisten taloyhtiöiden asukkaat joutuisivat maksumiehiksi Kaarinan Vuokratalojen pysäköintialueille, joissa on Skovbjergin ja Lindströmin kokeman mukaan eniten korjausvelkaa.

Taloyhtiöt ovat jo panostaneet pysäköintialueihinsa eivätkä ole innostuneita siitä, että joutuisivat maksamaan ylimääräisenä muiden kerrostalojen asvalttitöistä.

Hallinnollisen työn määrä arveluttaa viranhaltijoita


Skovbjergin ja Lindströmin ensisijaisena toiveena on, että pysäköintialueiden omistuksen vahvistettaisiin olevan taloyhtiöillä. Pelkästään vuokratalojen käytössä olevat alueet voisivat pysyä kaupungin omistuksessa.

Mikäli tämä ei onnistu, he näyttävät vihreää valoa myös kompromissiratkaisulle, jossa taloyhtiöt ostavat pysäköintialueet kaupungilta itselleen. Hinta olisi mitättömän pieni, mikäli pohjana pidetään Mainingin alustavaa vuokrasopimusta varten hankittua hinta-arviota.

Skovbjerg ei käsitä, miksi tässä vaihtoehdossa hallinnollinen työ lisääntyisi. Hänen mielestään tontteja ei tarvitse pirstoa eikä kulkurasitteita perustaa.

– Tontithan on jo lohottu kaavan mukaan, ja esimerkiksi meidän pysäköintialueellamme on tarkkaan määritelty parkkiruutujen jako taloyhtiöiden välillä. Lainhuudatuksen jälkeen taloyhtiöiden tehtäväksi jäisi vahvistaa hallinnanjakosopimukset, eikä tämä kuormittaisi kaupungin hallintoa.

Päätös tarvitaan pian


Lopullista päätöstä Hovirinnan pysäköintipaikoista ei vielä ole tehty. Kaarinan kaupunginhallituksen on lähiaikoina tarkoitus antaa asialle piste.

Lautakunnan esityksenä hallitukselle on, että Hovirinnan pysäköintialueet vuokrataan Mainingille sillä edellytyksellä, että taloyhtiöt suostuvat asiaan. Toisin sanoen vaikka kaupunginhallitus päättäisi siirtää Hovirinnan pysäköintialueet Mainingille, yksittäiset tai kaikki taloyhtiöt voivat halutessaan jättäytyä pois.

Skovbjerg ja Lindström ovat tyytyväisiä, että tämä ehto on nyt mukana. Jos viranhaltijoiden esitys olisi aiemmilla käsittelykerroilla mennyt läpi, taloyhtiöillä ei olisi ollut mahdollisuutta kieltäytyä.

– Eikä siihen voi vedota, että taloyhtiöt ovat Mainingin osakkaina. Yksittäisen taloyhtiön mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon on vain näennäinen, eivätkä kaikki taloyhtiöt ole sopimussuhteessa Mainingin kanssa, Skovbjerg muistuttaa.

Keskustelu Hovirinnan pysäköintipaikkojen omistuksista käynnistyi vuonna 2018. Parkkialueet kaipaisivat nyt pikaisesti remonttia, mutta epäselvyyksien vuoksi uudistukset ovat olleet jäissä.

– Alueiden hallintaoikeus on tärkeää saada nyt selväksi, jotta asioita voidaan viedä eteenpäin, Skovbjerg ynnää.