Oikeistohenkinen tuuli pyyhkäisi myös Kaarinan yli – Katso täältä Kaarinan ääniharavat

0
Petteri Orpo

Kokoomus oli tämänkeväisissä eduskuntavaaleissa Kaarinan selvä vaalivoittaja, jälleen kerran. Kokoomuksen asemaa ei yrittäjämyönteisessä Kaarinassa ole tavattu horjuttaa, ja nyt myös muu Suomi halusi saada kokoomuslaisen äänen kuuluviin.

Kokoomus nappasi kaarinalaisten äänistä 29 prosenttia, mikä on reippaasti enemmän kuin muualla. Koko maakunnassa puolueelle meni 23 prosenttia ja valtakunnassa 21 prosenttia. Kokoomuksen suosio myös kasvoi Kaarinassa selvästi viime vaaleista, viidellä prosenttiyksiköllä.

Perussuomalaiset tulivat Kaarinassa kakkosena 19 prosentin osuudellaan. Osuus oli hieman vähemmän kuin maakunnassa ja koko Suomessa (kummassakin 20 %). Perussuomalaisten suosio oli Kaarinassa piskuisesti kasvanut edellisistä vaaleista.

Sosiaalidemokraatit pääsivät Kaarinassa lähelle perussuomalaisten lukuja 18 prosentillaan. Varsinais-Suomessa lukema oli samantapainen. Muualla Suomessa demareiden suosio oli hieman korkeampi, 20 %. Kaarinassa SDP:n suosio laski prosenttiyksikön verran.

Luvuista on pääteltävissä, että oikeistohenkinen tuuli pyyhkäisi Kaarinan yli, mutta hallituspuolue SDP ei menettänyt pahasti tukijalkojaan. Kaarinalaiset myötäilivät samalla muiden suomalaisten valintoja.

Vihreillä enemmän suosiota Kaarinassa kuin muualla

Muille puolueille jäi pieniä osuuksia. Lähes tasoissa Kaarinassa olivat vasemmistoliitto ja vihreät, jotka kumpikin saivat 9 prosenttia äänisaaliista.

Vasemmistoliiton suosio oli maakunnan tulokseen (12 %) verrattuna Kaarinassa selvästi vähäisempi mutta kuitenkin korkeampi kuin valtakunnassa (7 %). Vihreitä suosittiin Kaarinassa enemmän kuin maakunnassa ja valtakunnassa (7 %). Kummallakin näistä puolueista kaarinalaisten äänimäärä väheni edellisistä eduskuntavaaleista.

Kaarinassa keskustapuolueella on pitkään ollut vain niukasti äänestäjiä, tämän kevään vaaleissa entistä vähemmän. Keskustalle meni 4 prosenttia kaarinalaisten äänistä, ja määrä laski kahdella prosenttiyksiköllä.

4 prosentin osuuteen kaarinalaisten äänisaaliista pääsi myös RKP, jonka suosio oli hieman laskenut. Kristillisdemokraatit, jotka saivat 3 prosenttia kaarinalaisten äänistä, olivat Kaarinassa onnistuneet nostamaan suosiotaan prosenttiyksiköllä.

Myös Liike Nyt oli kiinnostanut Kaarinassa. 2 prosenttia kaarinalaisista oli valinnut tämän puolueen ehdokkaan.

Perussuomalaisille annetut äänet hajosivat

Kaarinalaisten ääniharavaksi pääsi Petteri Orpo kokoomuksesta. Hän asuu Turussa Kaarinan rajalla. Äänikuningattareksi tuli kaarinalainen Niina Alho sosiaalidemokraateista.

Kaarinan kymmenen eniten äänestetyimmän henkilön joukosta kolme on kaarinalaisia, Alhon lisäksi Anne-Mari Virolainen ja Sofia Virta.

Kaarinan eniten ääniä saaneiden ehdokkaiden joukosta on nähtävissä, että kokoomuksella ja SDP:llä oli kaarinalaisten mielestä selkeitä kärkinimiä, joita käytiin äänestämässä, kun taas perussuomalaisten saamat äänet hajosivat. Perussuomalaisia löytyy vain yksi Kaarinaan kymmenen eniten ääniä saaneiden joukosta.

Monet kaarinalaisten suosikit olivat suosikkeja koko maakunnassa. Toisaalta kaarinalaisten kymmenen kärjestä puuttuu neljä ääniharavaa, jotka olivat Varsinais-Suomessa saaneet mittavimmat äänisaaliit: Annika Saarikko (kesk.), Vilhelm Junnila (ps.), Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) ja Sandra Bergqvist (r.). Heidän sijaansa kaarinalaiset olivat äänestäneet enimmäkseen kaarinalaisia ehdokkaita.

Kaarinalaisten ääniharavat

1. Petteri Orpo, kokoomus

1619 ääntä Kaarinasta, valittiin eduskuntaan

2. Niina Alho, SDP

1386 ääntä Kaarinasta, jäi varasijalle

3. Ville Tavio, perussuomalaiset

1202 ääntä Kaarinasta, valittiin eduskuntaan

4. Li Andersson, vasemmistoliitto

1158 ääntä Kaarinasta, valittiin eduskuntaan

5. Anne-Mari Virolainen, kokoomus

990 ääntä Kaarinasta, varasijalla

6. Sofia Virta, vihreät

988 ääntä Kaarinasta, valittiin eduskuntaan

7. Pauli Aalto-Setälä, kokoomus

731 ääntä Kaarinasta, valittiin eduskuntaan

8. Saara-Sofia Sirén, kokoomus

707 ääntä Kaarinasta, valittiin eduskuntaan

9. Aki Lindén, SDP

680 ääntä Kaarinasta, valittiin eduskuntaan

10. Eeva-Johanna Eloranta, SDP

615 ääntä Kaarinasta, valittiin eduskuntaan