Pääkirjoitus: Salvela upposi Katiskaan

0

Monia uutisia tulee luettua asenteella, että kaikki tuo tapahtuu jossain muualla – kunnes yhtäkkiä käy ilmi jotain, joka tuo samat uutiset ihan lähelle.

Viime viikolla olin puolella silmällä seurannut Katiska-vyyhdin hovioikeuskäsittelyä. Tuomiot tulivat. Pian niiden jälkeen ilmaantui Kaarinan kaupunginhallituksen esityslista kaupungin verkkopalvelimelle. Luin kulmat rypyssä esityslistaa ja ihmettelin, miksi Salvelan kartanon huutokaupassa voittanut tarjous hylättäisiin eikä edes esitetty perusteita.

Olimme Kaarina-lehdessä kaksi kuukautta odottaneet jännittyneinä, milloin Salvelan huutokauppatarjous tulisi julkiseksi kaupunginhallituskäsittelyn myötä. Samalla selviäisi, kuka kartanon oli huutanut ja mitä siitä aiottaisiin.

Huutokaupan voittajaksi osoittautui Bure Capital Oy. Sen suunnitelma kartanolle vaikutti hienolta: paikka kunnostettaisiin pieteetillä alkuperäiseen kuntoonsa.

Sitten löytyi todennäköinen selitys, mikä kaupassa hiertää. Valtakunnan suurimmalla huumevyyhdillä osoittautui olevan linkki Piikkiön vanhan kunnantalon huutokauppaan.

Kaupunginhallitus päätyi hylkäämään Bure Capitalin tarjouksen. Kaupan perumisen syytä ei vieläkään ole kerrottu julkisesti, mutta Katiska-taustaa vasten ratkaisu näyttäytyy ymmärrettävänä. Yllättäen kiinteistökauppa oli muuttunut moraaliseksi kysymykseksi.

Surullista on, että historiallinen Salvelan kartano jäi jälleen kerran odotustilaan. Kuinkahan pitkään se vielä odottaa autiona ja mitä käänteitä vielä koetaan? Varmaa on se, että satavuotias arvotalo ei pysy kunnossa ilman käyttöä.

Maria Kesti